Tekst Patricia Wiedijk
Foto Kick Smeets

Pensionado Jan van den Heuvel (66) werkt tijdelijk twee dagen in de week als plaatsvervangend directeur-generaal voor het Programma Medische Isotopen. Vanwege de hoge leeftijd van de kernreactor in Petten, raakt de leveringszekerheid van deze isotopen in het geding. De isotopen zijn onder meer belangrijk voor de behandeling van kanker. Onderzoek en realisatie van een nieuwe kernreactor (Pallas) is een belangrijk item van het Programma.

#1 Alleen tegen de Staat

Deze indrukwekkende documentaire over de gevolgen van de toeslagenaffaire, zou verplichte kost moeten zijn voor elke ambtenaar. Ambtenaren in Nederland zijn zeer loyaal aan het bestuur. Maar is die loyaliteit onbegrensd? Zou jij je paraaf zetten op het voorstel om € 27.554 terug te vorderen bij een gezin dat een betalingsachterstand heeft van € 77,32? Alle pijlen zijn nu gericht op de Belastingdienst, maar ik hoop dat het gesprek hierover breed binnen de overheid wordt gevoerd.

Bekijk de documentaire Alleen tegen de staat

Stilstaan beeld van de documentaire 'alleen tegen de staat'

#2 De Graanrepubliek

Omdat wij onze zomervakantie doorbrachten in Groningen, las ik de Graanrepubliek: over de geschiedenis van deze provincie. Veel aandacht daarin voor de belangrijke rol van Sicco Mansholt. Als minister van Landbouw en later als Eurocommissaris was hij de architect van de geïntensiveerde en grootschalige landbouw, zoals we die nu kennen. Daarmee wilde hij honger bestrijden. Later zag hij in dat zijn aanpak verwoestend was voor natuur en milieu, maar de ontwikkeling was niet meer te keren. Mansholt overleed als gedesillusioneerd mens.

De Graanrepubliek van Frank Westerman

afbeelding van de cover van het boek 'de Graanrepubliek' van Frank Westerman

#3 Sheila Sitalsing

Als ik ’s morgens De Volkskrant opensla hoop ik dat de column van Sheila Sitalsing er weer in staat. Heel vaak deel ik haar mening over onderwerpen, maar had ik de woorden nog niet kunnen vinden om dat helder te uiten. Dat doet zij vaak voor mij, zij is dus eigenlijk mijn woordvoerder.

Lees de columns van Sheila Sitalsing

Beeld van de Volkskrant met de foto en columns van Sheila Sitalsing

#4 Nick Cave en Warren Ellis

Iedereen heeft muzikale helden, en dankzij mijn echtgenote en muzikale leidsvrouw Gerda zijn dit de mijne. Onlangs traden zij op in Carré, ons eerste grote concert na de lockdown. Dan realiseer je je dat muziek en er samen naar luisteren een basisbehoefte van het leven is. Het concert was onbeschrijflijk mooi.

Luister naar Nick Cave en Warren Ellis

Stilstaand beeld van het concert van Nick Cave en Warren Ellis

#5 Otje

Met vijf kleinkinderen regelmatig over de vloer worden de boeken van Annie M.G. Schmidt weer uit de boekenkast gehaald. Zij behoort tot de grootste schrijvers van ons land. Heel bijzonder is dat boeken met maatschappelijke thema’s uit de jaren 80, zoals in ‘Otje’, deze dagen nog steeds actueel zijn en met plezier worden gelezen door de kinderen van nu.

Otje van Annie M.G. Schmidt

Beeld van de cover van het boek 'Otje' van Annie M.G. Schmidt