Tekst Dick Duynhoven
Foto Edwin Walvisch

Marcelo Goossens (45) is manager en plaatsvervangend directeur bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken. Wat hij op zaterdagochtend doet, lijkt wel een beetje op zijn werk bij VWS.

Wat heb je bij je?

“Dit is een digitaal tactisch bord voor voetballers. Ik coach elke zaterdagochtend het voetbalteam van mijn 13-jarige zoon: ASC 14-1 in Oegstgeest. Het is een groep van zeventien spelers, dus we hebben veel wissels. Samen met een andere vader zorg ik ervoor dat ze allemaal evenveel spelen, maar ook dat de balans van het team intact blijft. Dus niet alle goede spelers tegelijkertijd wisselen, niet allemaal verdedigers of allemaal aanvallers. Daarvoor gebruik ik - meestal vooraf al - dat tactische bord.”

Leuk om te doen?

“Fantastisch leuk! In coronatijd heb ik mijn sociale contacten tot een minimum beperkt gehouden, maar die zaterdagochtenden zijn me heilig. Ik ben van nature vrij rustig, maar bij zo’n wedstrijd ben ik veel uitbundiger. Dan schreeuw ik van alles. Net als die andere vaders trouwens.”

En wat is het leuke van je werk?

“Het is mooi om als jurist mee te werken aan wetgeving die alle burgers aanspraak geeft op zorg. Net als bij het voetbal breng ik als jurist ordening en structuur aan in een opgave. Door van tevoren al na te denken wat de wettelijke kaders zijn waarbinnen je een oplossing moet vinden en waarbinnen je de regelgeving eventueel kunt aanpassen.”

Het coachen van voetballers heeft vast wel meer parallellen met jouw werk.

“In zekere zin wel. Als ik bij de voetballers keuzes maak voor de opstelling, streef ik ernaar dat elke speler kan schitteren door het beste uit zichzelf te halen. En dan is een goede keepersredding, een correcte tackle of een slimme pass net zo mooi en belangrijk als de speler die scoort. Als leidinggevende bij VWS kijk ik waar de verschillende juristen goed in zijn; waar ze een toegevoegde waarde hebben en op welke dossiers ze zich kunnen ontwikkelen. Ik ben trots als ze met een goed juridisch advies komen of een goed wetsvoorstel en als ze schitteren in een goede samenwerking met beleid.”

Samenwerking met beleid: gaat dat goed?

“We weten elkaar doorgaans goed te vinden. Maar zeker de laatste tijd staat het beleid onder druk en willen politici snelle oplossingen. Dan kan het misgaan als er al een inhoudelijk voorstel ligt voordat juristen aan bod komen. Je moet een probleem vanaf het begin integraal bekijken, dus ook vanuit de wettelijke kaders. Binnen de spelregels.”