Tekst Patricia Wiedijk
Foto René Verleg

Mohamed Mahamuud (29) is rijkstrainee bij de directie Internationale Zaken waar hij zich bezighoudt met de Europese Gezondheidsunie. Hij is opgegroeid in Groningen, verhuisde in 2010 naar het Verenigd Koninkrijk en studeerde Internationale betrekkingen aan Loughborough University. Hij liep stage op de Nederlandse ambassade in Abu Dhabi en reist graag de wereld rond om nieuwe mensen en culturen te leren kennen. Een echte wereldburger.

#1 Moord op Peter R de Vries

De moord op Peter R de Vries vond ik heftig. Hij was niet alleen boegbeeld voor rechtvaardigheid maar kwam ook op voor minderheden, zoals vluchtelingen. In het programma RTL Boulevard droeg hij eens een T-shirt met de Arabische tekst ‘Merhaba’ dat welkom betekent. Dat hij is gestorven op de plek waar hij zich uitsprak, maakt het allemaal nog heftiger.

In memoriam: Peter R de Vries

Peter R de Vries - in memoriam
ANP

#2 Hartstilstand Eriksen tijdens Euro2020

Ik zat live te kijken naar de wedstrijd Denemarken tegen Finland toen Christian Eriksen op het veld in elkaar zakte. Ik wist niet wat ik zag en was in shock! Gelukkig kwam hulp snel op gang en werd Eriksen gereanimeerd. In heel Nederland kan er, door een landelijk netwerk van vrijwilligers, binnen 6 minuten een reanimatie plaatsvinden. Ik start deze maand met een cursus reanimatie want je kan er letterlijk iemands leven mee redden.

Deense Voetballer Eriksen zakt in elkaar op het veld 

Christian Eriksen zakt in elkaar op het veld tijdens EURO 2020
Jeugdjournaal

#3 Zilveren medaille Olympische spelen Marathon

Dit vind ik misschien wel het mooiste sportmoment van 2021. Abdi Nageeye gaat voor de zilveren medaille en loodst zijn (Belgische) vriend en trainingsmaatje Bashir Abdi letterlijk naar een bronzen medaille. Wat een prachtig moment! De broederschap tussen deze twee heeft mij geraakt. Ook in mijn familie en cultuur is broederschap belangrijk en probeer ik in het dagelijks leven mensen te helpen waar ik kan.

Nageeye helpt vriend naar het podium

Nageeye omhelst vriend en trainismaatje Abdi
ANP

#4 Squid Game

Squid Game is een Zuid-Koreaanse Netflix-hit waarin 456 deelnemers hun leven in de waagschaal leggen, na elke ronde wordt er iemand vermoord, om aan het eind van het spel er met miljoenen vandoor te gaan. Deze serie toont aan dat hebberigheid de boventoon voert. Mensen die het moeilijk hebben denken, onbewust, vanuit egoïsme en kijken te weinig naar elkaar.

Squid Game - the official trailer

Squid Game - netflis serie
Netflix

#5 Racisme in het Engelse voetbal

Marcus Rashford en een aantal teamgenoten misten hun penalty tijdens de EK-finale tegen Italië. De donkere Engelse spelers konden rekenen op een hoop (online) haat. Ik ben een sportfanaat en ik snap echt niet hoe mensen vanachter een scherm zulke lelijke dingen kunnen zeggen tegen mensen die zich inzetten voor hun land. Of dat nou in de sport is of wereldleiders zijn of mensen uit de zorg. Je doet er mensen pijn mee.

Rashford reageert op rascime na gemiste penalty

Engelse voetballer slaat zijn handen voor zijn ogen na gemiste penalty
AFP