Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Edwin Walvisch

Met ‘Open op orde’ gaat de Rijksoverheid de informatiehuishouding verbeteren en transparanter maken. Voor VWS staat Wim Westland aan het roer. “Het is altijd handig om een reddingsvest bij de hand te hebben.”

Vertel, waarom heb je voor een reddingsvest gekozen?

“Daar heb ik twee redenen voor. De eerste is privé, wij zeilen, en dan dragen we bijna altijd een reddingsvest. Het is een voorwerp dat je hebt, maar waarvan je hoopt het nooit echt te gebruiken. Gelukkig hebben we het ook nog nooit hoeven doen.
Werk is de tweede reden. Ik ben in november begonnen als programmamanager ‘Open op orde’. Hebben we daar een reddingsvest nodig? Misschien…
De informatiehuishouding bevindt zich in zwaar weer en voor transparantie binnen de Rijksoverheid moet nog veel gebeuren. Een reddingsvest biedt zekerheid en is een hulpmiddel om te voorkomen dat je verzuipt.”

‘Open op orde’ is in dit voorjaar gestart, is iedereen inmiddels op de hoogte?

“Het management en ook beleidsmedewerkers hebben er soms al mee te maken. Voor de gemiddelde VWS’er is het wellicht nog een ver van hun bed-show, maar we krijgen er uiteindelijk allemaal mee te maken.”

Waar krijgen al die VWS’ers dan mee te maken?

“Het programma kent twee sporen: de informatiehuishouding op orde brengen en transparantie. Die worden nu nog teveel gezien als twee gescheiden trajecten. Daar wil ik verandering in brengen. De informatiehuishouding op orde hebben is de basis. Mensen maken informatie, het gaat om wát je daar mee doet. Transparantie betekent dat je ook laat zien hoe je tot besluiten bent gekomen.”

Er valt toch niet aan te ontkomen, laten we het dus ook even over corona hebben.

“We zijn het coronaministerie, we liggen onder het vergrootglas van de politiek en journalistiek. En de voorbereidingen op de parlementaire enquêtecommissie, zijn in volle gang. Ook al loopt ‘Open op orde’ tot in 2026, we kunnen hier dus niet rustig aan doen.”