Tekst Patricia Wiedijk
Foto Phil Nijhuis

Rein Distelvelt (25) is beleidsmedewerker bij de directie Pandemische Paraatheid (PDPP) en richt zich op de ICT-systemen in de infectieziektebestrijding. Hij studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en woont al zijn hele leven in Leiderdorp, waar hij geniet van de combinatie van rust in het dorp en het nabijgelegen levendige Leiden. Rein houdt van koken en uit eten gaan en is een echte voetbalfan, in het bijzonder van het succesvolle Feyenoord.

#1 Het jaar van Fortuyn

Steeds vaker wordt in Nederlandse series gebruik gemaakt van een personage dat een verhaal vertelt. Zo vertelt het personage Mat Herben in 'Het jaar van Fortuyn' het verhaal over de verkiezingsstrijd tussen Pim Fortuyn en Ad Melkert in aanloop naar de Tweede Kamerververkiezingen van 2002. Ik kende het verhaal niet in detail en kan me ook niet voorstellen hoe ik zou reageren als dit nu zou gebeuren. Met de moord op Peter R. de Vries nog vers in het geheugen komt deze serie weer akelig dicht bij de werkelijkheid.


Het Jaar van Fortuyn - YouTube

Afbeelding van de serie 'Het jaar van Fortuyn'
NPO

#2 Weer een dag podcast

Onderweg naar VWS luister ik graag naar een podcast. Als voetballiefhebber heeft een podcast over voetbal natuurlijk de voorkeur maar ik luister ook graag naar 'weer een dag'. Een podcast waarin Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman elke dag met elkaar bellen en in ongeveer 12 minuten de actualiteit doornemen. Beiden zijn nogal cynisch, hebben een heel andere kijk op de actualiteit en verwoorden goed hoe belachelijk sommige gebeurtenissen in medialand zijn. Op zondag geven ze een samenvatting van de week in de talkshow Media Insight. Ook leuk. Maar de podcast is lekker kort en de reis naar VWS zo voorbij.


Weer een dag | Podcast op Spotify

Afbeelding van 'weer een dag' podcast
weer een dag podcast

#3 Overmars vertrekt per direct bij Ajax

Ik houd ontzettend van voetbal en vooral van het spelletje zelf. Alles wat er bij komt kijken vind ik minder leuk. Het is een echte mannensport met een machocultuur. Marc Overmars moest vertrekken vanwege grensoverschrijdend gedrag. Ik vermoed dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Zo durven homo's in het voetbalcircuit zich nog steeds niet te uiten. Doe je dat wel, dan ben je ineens wereldnieuws. Zo zou dat toch niet moeten zijn. Toch blijf ik, zolang het kan, genieten van het spelletje.


Overmars vertrekt per direct bij Ajax wegens grensoverschrijdende berichten | NOS
 

Marc Overmars in de dug-out
ANP

#4 De Avondshow met Arjen Lubach

Arjen Lubach is met zijn avondshow bijna elke dag op tv en dat vind ik erg leuk. Ik geniet daarvan! Hij zet met zijn scherpe analyses en kritische blik, onder andere op de overheid, de actualiteit in een ander daglicht. Dat houdt je scherp. Met humor kun je veel bereiken en hij houdt het ook een beetje luchtig.

De Avondshow met Arjen Lubach gemist? Start met kijken op NPO Start

Arjan Lubach 'de Avondshow'
NPO

#5 Huizenprijzen stijgen iets minder snel

De laatste in mijn top vijf is echt een lichtpuntje op persoonlijk vlak en misschien voor veel meer jonge VWS'ers. De huizenprijzen zijn wat gedaald en ik hoop dat het zo blijft. Ik woon nu in een huurwoning en hoop op korte termijn te kunnen kopen, dat was tot nu toe echt onmogelijk. Nu verkeer ik in een luxepositie: ik werk bij de overheid en ontvang een goed salaris en mijn vriendin is lerares Nederlands. Maar dan nog is het moeilijk om een huis te kopen.


Huizenprijzen stijgen iets minder snel: hoe ontwikkelt de markt zich in uw regio? (volkskrant.nl)

Huizenprijzen dalen iets
Volkskrant