Tekst Rob Langeveld en Emiel Lijbrink

De kans is 1 op 5 dat je in je leven een vorm van dementie krijgt, voor vrouwen is dit zelfs 1 op 3. Een ziekte waardoor je, door onder andere ernstig geheugenverlies, taalproblemen of slechter beoordelingsvermogen, uiteindelijk jezelf en je naasten verliest. Honderden VWS-collega’s krijgen of hebben er dus mee te maken. Omdat ze zelf dementie krijgen, of als mantelzorger. De interne campagne #vwsDementievriendelijk maakt VWS’ers bewust van de impact, met gratis online trainingen van ‘Samen dementievriendelijk’. Vier vragen over dementie en de rol van VWS en VWS’ers.

Waarom een interne campagne over dementie bij VWS?

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren snel toe. Momenteel zijn dat er circa 290.000, als gevolg van de vergrijzing kan dat oplopen naar meer dan een half miljoen in 2040. Niet alleen ouderen kunnen dementie krijgen, het kan ook jongere mensen treffen. Bij dementie nemen de geestelijke vermogens geleidelijk af waardoor dagelijkse activiteiten steeds lastiger worden. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis. De kans is dus groot dat je hen in je leef- of werkomgeving tegenkomt. Bijvoorbeeld iemand die in een winkel de pincode niet meer weet, iemand die in de stad verdwaald is. Of een bezoeker die niet begrijpt hoe de glazen draaideur werkt. Daarnaast stijgt het aantal mantelzorgers de komende jaren ook enorm. In Nederland zijn nu 800.000 mensen mantelzorger voor iemand met dementie. Ook bij VWS werken natuurlijk mantelzorgers. Lees in het oktobernummer van vws#Diagonaal onder meer het verhaal van VWS-collega Monica Kegge. Maar ook Katherine Ruitinga van Alzheimer Nederland en projectleider van het programma Samen Dementievriendelijk, vertelt dat het ons doel is dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedoen aan de maatschappij. Daar moeten we als samenleving op inspelen. Het helpt als je niet alleen de signalen van dementie herkent, maar ook weet hoe je ermee om kunt gaan. Én dat je er rekening mee houdt als een collega mantelzorger is voor iemand met dementie.

Wat doet ‘Samen dementievriendelijk’?

’Samen dementievriendelijk’ is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland en VWS. Het is onderdeel van de Nationale Dementiestrategie, een 10-jarige strategie (2021 – 2030) waarmee VWS inzet op onderzoek naar de ziekte, volwaardige deelname van mensen met dementie aan de maatschappij en passende zorg en ondersteuning.

Er zijn gratis online trainingen om te leren hoe je de signalen van dementie herkent en hoe je omgaat met mensen met dementie in allerlei verschillende situaties. Naast online basistrainingen voor iedereen biedt ‘Samen dementievriendelijk’ onder andere groepstrainingen voor bedrijven en gemeenten en een themabijeenkomst voor sport-, muziek-, en hobbyverenigingen. Binnenkort wordt daar een lespakket voor mbo-studenten aan toegevoegd.
 

Wat houdt de interne VWS-campagne in?

Via een speciale Dementievriendelijk-pagina kun je vanaf nu gratis een korte online training volgen. Via de interne communicatiekanalen zoals vws#Net en vws#Dia wordt regelmatig aandacht besteed aan #vwsDementievriendelijk. Collega’s die in hun omgeving te maken hebben met dementie kunnen hun verhaal delen.

Wat kan ik als VWS’er doen?

Volg de training! Dit duurt maximaal 15 minuten. En: moedig collega’s, familie en vrienden aan om ook de training te volgen. Deel de link daarom met zoveel mogelijk mensen, binnen en buiten VWS. Heb je in jouw omgeving te maken met dementie, bijvoorbeeld als mantelzorger, en wil je jouw verhaal delen om anderen bewust te maken van de impact? Neem dan contact op met diagonaal@minvws.nl of deel je verhaal/reactie met de hashtag #vwsDementievriendelijk via vwsRedactie@minvws.nl