Place to be

Dit artikel hoort bij: vws#Dia november 2022

'Als de wind goed is, verdwijnen mijn afspraken uit mijn agenda'

Bianca Peereboom aan het kitesurfen

Tekst Anna van Mierlo
Foto René Verleg

Bianca Peereboom is sinds kort contactpersoon voor de Wet open overheid (Woo). “Van origine ben ik verpleegkundige en had ik niet de ambitie om te werken bij de overheid. Maar als je echt iets wilt veranderen, moet je hier zijn.” Als kitesurfer is de zee haar Place to Be. “Het is niet vanzelfsprekend dat je zonder kleerscheuren het water uitkomt.”.

Hoe bevalt het werken bij de Rijksoverheid?

“Het gaat goed! In deze nieuwe functie slaan we een brug tussen de overheid en de burgers. We maken het laagdrempelig om in contact te komen met bestuursorganen en bieden hulp bij het indienen van Woo-verzoeken. Weet je, wat mij helpt is dat ik een enorm brede interesse heb. Ik heb Japanse taal en cultuur gestudeerd in Leiden. En voordat ik bij VWS kwam werken, was ik vijf jaar lang zorgtrajectplanner op de bestralingsafdeling in het LUMC. Best een heftige baan. Daar hoorde ik ook veel klachten over de overheid in het algemeen. Als je echt verandering wil, moet je ook daadwerkelijk actie ondernemen. Daarom is de functie contactpersoon voor de Wet open overheid mij op het lijf geschreven.”

En voor de ontspanning doe je aan kitesurfen?

“Ja dat is eigenlijk een lang verhaal. Mijn vriend is al kitesurfer vanaf het moment dat de sport begin jaren negentig populair werd. Hij deed wedstrijden en zat ook bij de top van  Nederland. Door omstandigheden heeft hij een tijdje niet kunnen surfen. Maar toen we gingen samenwonen wilde hij toch graag aan de kust wonen. Daar is hij weer begonnen met kitesurfen. Toen ik hem zag surfen dacht ik echt: wow! Dit is vet, dat wil ik ook leren. Ik ben op les gegaan. Na drie lessen was ik verkocht en ben ik direct aangesloten bij een beginnersgroep en gingen we elk weekend het water op.”

Drie Kitesurfers in actie

Wat is voor jou de kick van de kite?

“We leven in een heel erg veilige, beschermde omgeving. In de moderne wereld word je eigenlijk nooit meer blootgesteld aan gevaar. Kitesurfen is een extreme sport, ook al is het in de loop der jaren veiliger geworden. Dus je moet respect hebben voor de omgeving waarin je je bevindt. Bijvoorbeeld de wind. Als het hard waait en je pakt een te grote vlieger dan breng je jezelf in gevaar. Je bent verplicht je hoofd te blijven gebruiken en de kracht van de natuurelementen niet te onderschatten. Dat maakt het spannend; het is ook niet altijd vanzelfsprekend dat je zonder kleerscheuren het water uitkomt. Je moet heel erg geconcentreerd blijven.”

Het is voor jou pure ontspanning?

“Ja door intensieve focus is het juist heel erg ontspannend. Door het gevaar op te zoeken vind ik ook de rust. Want je hebt alleen jezelf, de kite en de natuur. Je hebt weinig invloed op al die elementen, alleen op jezelf. En dat maakt het ontspannend, want er is geen ruimte om na te denken over vergaderingen, het geeft een enorm vrij gevoel. En wat ik met kitesurfen ook ervaar, dat is ook onderzocht, is dat de zee deint op een bepaalde frequentie die overeenkomt met de alfagolven in je hersenen. Dat is dezelfde frequentie die je hersenen hebben als ze in diepe staat van meditatie zijn. Het gevoel van de deining van de zee geeft een extra gevoel van ontspanning.”

Bianca Peereboom aan het kitesurfen

Dus als de wind goed is ben jij op zee te vinden?

“Ja, onderling noemen we het ook wel het kitevirus. Dat houdt in dat mijn prive-agenda vol staat met potloodafspraken. Als de wind goed, is verdwijnen al mijn afspraken uit mijn agenda.”

Dat vraagt dan ook wel wat van je partner?

“Nu hebben wij het geluk dat we beiden surfen, maar je ziet wel om je heen dat als er binnen een relatie maar één surft, zo’n relatie wel onder druk kan komen te staan. Het is belangrijk dat je het gesprek hierover voert. Het is niet een hobby die je een keer per maand doet.”

beeld van een strandtent - surf on the beach

Moet je het kiten ook onderhouden?

“Je doet een behoorlijke investering in je materiaal en dat doe je niet als je maar tien keer per jaar het water opgaat. Mijn streven is minimaal een keer per week. Het leuke is dat je ook contact krijgt met allemaal verschillende typen mensen. We hebben allemaal een gemeenschappelijke overeenkomst en dat is kiten. Maar we komen uit al de lagen van de samenleving. Dat vind ik echt super tof.”

Zijn er eigenlijk veel vrouwen in het kitesurfen?

“Toen ik in 2011 begon nog niet. Het was echt een mannenhobby. Bij de vereniging waren toen maar twee vrouwen, maar op het moment is de verdeling toch zeker 60 – 40. Ook leuk is dat er verschillende disciplines zijn in het kitesurfen. En kitesurfen als wedstrijdsport is enorm in ontwikkeling. Bijvoorbeeld dat kitefoiling Olympisch is geworden. Maar je hebt ook nog freestylekiten. Dat zijn kitesurfers die niet hoog springen, maar wel stunts en trucs doen. En je hebt golfsurfen, met kite en golfsurfboard. Kitesurfen is nog volop in ontwikkeling en maakt dat ik nog steeds elke dag met bewondering naar mijn hobby kijk.”

Bianca Peereboom onder een kite