Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Edwin Walvisch

Als je deze rubriek volgt, lijkt het bijna of  ‘watersporten’ een voorwaarde is om manager te kunnen worden. Ook Philip Dekkers (47), manager Curatieve Geestelijke Gezondheidszorg, is een beoefenaar. “Voor de foto had ik een boek kunnen kiezen, maar het werd een zwemboei.”

Een zwemboei? Vertel …

"Zwemmen in open water doe je eigenlijk maar op één manier veilig, met een boei en een buddy. Het hele jaar door zwem ik op zondagen in de Reeuwijkse plassen, met het gezin. Ik vind het leuk om langere afstanden te zwemmen, maar als je verder uit de kant gaat, is het verstandig om met een buddy te zwemmen."

Het hele jaar door, je zwemt dus ook in heel koud water?

"Zeker! Koudwaterzwemmers vinden het pas interessant als het water onder de 15° is. Onder de 5° wordt het ijszwemmen. Zeker voor beginners is dan de vuistregel dat het aantal graden bepaalt hoelang je zwemt. Ik ben heel groot, dan verlies je snel warmte. Ik moet opletten dat ik er dan niet te lang inblijf."

Je komt van J&V, grote verschillen?

"Misschien lijken ministeries juist zo op elkaar, de we verschillen graag uitvergroten. Voor mij valt één verschil op: voor afspraken zitten we hier met veel meer partijen aan tafel, waarbij je niet altijd via de weg van bestuurlijke escalatie tot overeenstemming kunt komen. Dat was in mijn werk bij J&V anders."

Kom je de mensen om wie het gaat ook tegen?

"Tijdens een recent werkbezoek zat een ‘levensloper' aan tafel. Dat zijn mensen die veel zorg en begeleiding nodig hebben voor ze weer terugkeren in de samenleving. Ze passen vaak niet in onze stelselwerkelijkheid. Wie pakt bijvoorbeeld de rekening op? Daar hebben we nu mooie afspraken over gemaakt. Ik ben geen zorgverlener, maar kan wel helpen om de stelstelkant beter te maken."

Als je nergens rekening mee hoeft te houden, wat doe je dan voor werk?

"Tijdens een studiereis naar Washington kregen we een tour over de Mall. We liepen niet half luisterend achter het vlaggetje aan, maar namen actief deel aan de tour. De gids zoog ons met zijn enorme kennis en humor mee in zijn verhaal. Mijn vrouw is Tsjechische, we komen vaak in Praag en daar zou ik graag zo’n gids willen zijn."