Tekst Patricia Wiedijk
Foto Phil Nijhuis

Rabia El Morabet Belhaj (34) is plaatsvervangend programmamanager ‘Een thuis voor iedereen’ bij de directie Maatschappelijke Ondersteuning (DMO). Een bijzonder interbestuurlijk beleidsprogramma dat valt onder de verantwoordelijkheid van zowel Binnenlandse zaken als VWS. Zij zorgt er onder andere voor dat kwetsbare groepen een geschikte woonplek krijgen met daarbij de juiste zorg en ondersteuning. Rabia is opgegroeid in Den Haag en studeerde Internationaal en Europees recht, en Civiel recht. Zij is dol op films (met name Franse cinema) en kookt graag. Maar het allerliefst reist zij de wereld rond met haar gezin en laat zij haar twee jonge kinderen zoveel mogelijk kennis maken met andere culturen, geuren en kleuren.

#1 Excuses Nederlandse Staat voor slavernijverleden

Hoopvol, mooi en historisch. Zo gaat 19 december 2022 wat mij betreft de geschiedenisboeken in. Een erkenning van het leed dat is aangedaan in het verleden en waar veel bi-culturele groepen vandaag de dag nog steeds mee in aanraking komen. Ik vind het heel mooi dat premier Rutte zei: “Ik heb persoonlijk ook een verandering in denken meegemaakt" en "we zetten een komma, geen punt." Ik ben ook trots dat onze minister Kuipers en staatssecretaris Van Ooijen excuses hebben aanboden op Sint-Maarten en Saba.  
Rutte biedt excuses aan voor slavernijverleden

Minister President Mark Rutte
Het Parool

#2 Marokko schrijft geschiedenis op het WK voetbal

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar gaat op vele fronten de geschiedenisboeken in als het meest geslaagde WK, zegt de wereldvoetbalbond FIFA. Vanuit mijn eigen roots ben ik vooral trots op de prestaties van het Marokkaans elftal.  De zege van Marokko op Portugal maakte veel los. Het eerste Afrikaanse land dat ooit de halve finales bereikte. Fenomenaal! Ik vind het jammer dat de aandacht overschaduwd werd door te veel focus op de rellen, voor mij was vooral het gevoel van verbinding overweldigend. Wat ik ook heel mooi vond bij de huldiging van het elftal in Marokko, was de erkenning van hun moeders die een speciale plek kregen hierin. Een eerbetoon aan de vrouwen die over het algemeen niet op de voorgrond treden. Zij spelen echter een belangrijke rol in de ontwikkeling van de voetballers en zijn daarom ook door de koning van Marokko geëerd en gehuldigd.

Marokko schrijft geschiedenis

Juichende voetbalfans van Marokko
NOS

#3 Racistische leuzen op de Erasmusbrug

Tijdens de jaarwisseling zijn op de Erasmusbrug in Rotterdam verschillende racistische leuzen geprojecteerd. Van 'white lives matter' tot 'we must secure the future for white children' en Happy blank 2023’. Schokkend! En wat ik vooral heel jammer vind, zijn onder andere de reacties onder de tweet van Emine Uğur, waarbij veel mensen aangeven werkelijk niet te begrijpen waarom de leuzen als racistisch bestempeld worden. Dit laat zien dat er flink wat aan de weg getimmerd moet worden. Om vanuit verbinding te zoeken naar wederzijds begrip en respect tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Tweet Emine Uğur

Tweet over de rasistische leuzen op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling 2022-2023
Twitter

#4 De val van Matthijs van Nieuwkerk

Ik was enorm fan van het programma 'De Wereld Draait Door' en genoot er al die jaren oprecht van. Ik was, zoals velen, werkelijk in shock toen ik het pijnlijke artikel in de Volkskrant las over verregaande vernederingen die plaatsvonden op de werkvloer en achter de schermen. Hoe is het toch mogelijk dat dit gedrag zo lang is getolereerd en dat het al die jaren is stilgehouden, vooral vanuit de opdrachtgevers en leiding van de NPO? Na de berichtgevingen over onder andere 'The Voice' leven we in een cancelcultuur. Iemand helemaal afschrijven vind ik te ver gaan, maar mensen mogen er zeker wel aansprakelijk voor worden gehouden. Gelukkig gebeurt dat ook door de verschillende onderzoeken die worden ingesteld, hopelijk komt hier iets uit wat de cultuur wezenlijk kan veranderen.

In de succesvolle tv-machine van DMDD werd menig redacteur vermalen

Matthijs van Nieuwkerk in de setting van 'de wereld draait door'
De Volkskrant

#5 Glass Onion

Deze ‘luchtige’ murder mystery op Netflix is het vervolg op de originele film 'Knives Out' uit 2019. Daniel Craig speelt, met een sterrencast, opnieuw de flamboyante detective Benoit Blanc. Hij lijkt te zijn uitgenodigd tijdens een vriendenweekend voor een 'murder mystery game', maar als één van de gasten dood wordt aangetroffen is iedereen verdacht. Met flashbacks wordt er telkens iets prijsgegeven over de toedracht, maar je moet toch echt blijven kijken wil je weten wie de dader is. Een grappige en vermakelijke film die je even losweekt van de hedendaagse actualiteit. Daarnaast een briljante cast die een topprestatie levert.

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Afbeelding van de cast van de film 'The Glass Onion'
Netflix