Tekst Nicole van Rooij (Hermien en Luuk) en Anna van Mierlo (Frederike en Pim)
Foto René Verleg

Januari, jajaja. De maand van Blue Monday en de maand van donkere wolken, wind en regen. Maar VWS’ers laten zich niet uit het veld slaan door die negativiteit. VWS’ers zijn positief!

Foto van Frederieke Mensink thuis aan de keukentafel
Frederike Mensink, adviseur Gedragsverandering Directie Communicatie

‘Aan niemand een hekel’

“Wat positiviteit voor mij betekent? Altijd blijven geloven dat iets kan, of in elk geval altijd hoop blijven houden. Als adviseur gedragsverandering weet ik dat je eigen geluk ook in je eigen gedrag zit. Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat de manier waarop ik naar andere mensen kijk, positief is: ik heb nooit een hekel aan iemand. Iedereen heeft mindere kanten, maar als je altijd durft te kijken naar wat leuk is aan iemand dan levert het heel erg mooie samenwerkingen of vriendschappen op.

Het verlies van onze oudste dochter Mylène, zij werd na 26 weken zwangerschap dood geboren, heeft mij na een tijd van rouw en verdriet doen beseffen dat uiteindelijk alles goed komt op een bepaalde manier. Als je namelijk merkt dat je door een crisis heen komt, leer je ook dat hoe dan ook er weer hoop en geluk in je leven komt. Het is voor mij echt een keerpunt geweest. En het heeft me ook heel veel goede dingen geleerd.

Ik krijg veel positieve energie van mijn werk. Privé kook ik graag voor vrienden, maar ik geniet vooral van het samen eten. Kinderen lekker op bed en tijd hebben voor elkaar. Ik kan het dan echt jammer vinden als de avond voorbij is.

Of ik als ‘adviseur gedragsverandering’ nog tips heb voor meer positiviteit in het leven? Houd het zo concreet mogelijk en doe het in kleine stapjes. Dus niet: in het nieuwe jaar ga ik gezonder eten. Maar bijvoorbeeld ‘om 15.00 uur neem ik een stuk fruit’. Hiermee creëer je vertrouwen in jezelf om door te zetten naar je positieve doel. Hoe concreter hoe beter!”

Foto van Luuk Schroen met een gele muur en schilderij van bloemen op de achtergrond
Luuk Schroen, beleidsmedewerker directie Jeugd

‘Dwing mezelf tot interactie’

“In contact komen en blijven, dat is de basis voor een positief gevoel. Je wordt dan denk ik vanzelf positiever in de dingen die je doet en voelt. Het geeft mij echt een goed gevoel, gewoon even luisteren en doorvragen tijdens een kop koffie. Mensen voelen zich daardoor ook meer gezien: win-win. Daarnaast krijg ik veel positieve energie van beweging. Lekker wandelen of padel spelen en nergens aan denken. Ook probeer ik mijn telefoon minder te gebruiken, die slokt alleen maar tijd en energie. En ’s avonds in bed even reflecteren op de dag en bedenken waarvoor je dankbaar bent, zo sluit ik mijn dag blij af.

Hoewel ik eigenlijk altijd wel zo positief ben geweest, is het ook iets waar ik actief aan werk. Mensen omschrijven mij altijd als een enthousiaste praatgraag, daar ga je op een gegeven moment naar leven. Maar ik heb ook mijn mindere momenten. Dan doe ik extra mijn best om vrolijk over te komen, want ik vind het moeilijk om chagrijnig op kantoor te zitten. Ik dwing mezelf dan op het moment zelf interactie met anderen op te zoeken om zo positiviteit te voelen. Mijn tip aan anderen zou dan ook zijn om juist niet op de bank te ploffen omdat je denkt dat je rust nodig hebt, dat werkt alleen maar tegen. Ga wat doen, wees creatief. Ik denk dat VWS daar ook extra aan kan bijdragen. Bijvoorbeeld door themaworkshops te organiseren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen iets creatiefs kunnen doen, zoals gitaar spelen.”

Foto van Hermien Post tussen de bomen met een fotocamera in haar hand
Hermien Post, programmamanager Pandemische Paraatheid

‘Zoek een relativerend persoon’

“Positiviteit zit volgens mij wel deels in mijn genen. Ik herinner mij nog dat toen ik kind was, tantes op verjaardagen altijd zeiden dat ik zo vrolijk was. En dat ben ik nog steeds, het gaat vanzelf. Voor mij betekent positiviteit dat je niet zo zwaar in het leven staat en luchtigheid creëert. Natuurlijk heb ook ik soms mindere momenten. Dan gooi ik het er allemaal even uit tegen mijn man, die mij vervolgens heel nuchter een relativerende spiegel voorhoudt. Dat zou ook mijn tip zijn voor anderen: zoek een relativerend persoon. Iemand die niet direct in je negatieve spiraal meegaat, maar die juist helpt de belangen of overwegingen van een ander ook te zien. Én: zorg voor genietmomentjes voor jezelf waarin je je hoofd leegmaakt. Ik doe dat met fotograferen en hardlopen. Ik geniet daar enorm van en neem de omgeving in mij op. Ik kom dan vol energie terug en barst dan weer van de positiviteit. VWS zou eigenlijk op kantoor ervoor kunnen zorgen dat de omgeving inspireert. De kantoren zijn nu best saai, er hangt bijvoorbeeld helemaal geen kunst aan de muren en planten zijn er ook niet echt. Mensen werken liever ergens waar een goede sfeer hangt en die maak je niet alleen met mensen, maar ook met de inrichting van je omgeving.”

Portretfoto van Pim Roza met een blauwe achtergrond
Pim Roza, coördinator Medische Ethiek directie Publieke Gezondheid

‘Probeer te leven vanuit dankbaarheid’

"Wat betekent positiviteit voor mij? Leven vanuit dankbaarheid. Afgelopen jaar zijn we terugverhuisd naar Twente, wat mogelijk was door het hybride werken. Het gevoel van ‘noaberschap’ probeer ik terug te brengen naar Den Haag om daar bij te dragen aan een fijn team om in te werken.  

Positieve energie krijg ik van nieuwe collega’s en nieuwe uitdagingen. Het kost tijd, maar het levert ook veel op. Ik word ook blij van het maken van nieuwe contacten. In ons dorp organiseer ik kampvuuravonden. Nieuwe vrienden maken en hun verhalen leren kennen vind ik heel mooi en waardevol.

Ik haal veel rust en daardoor ruimte voor positiviteit uit mijn geloof. Het helpt me om te relativeren. Na een drukke periode ben ik vorig jaar uitgevallen en die tijd deed mij opnieuw inzien dat er meer in het leven is dan werk. Nu maak ik andere keuzes.

Ik ben geen positiviteitsgoeroe, het is voor iedereen anders. Maar zorg voor een open en veilig werkklimaat en zie de mens achter de collega. Vier successen, maar ga ook niet voorbij aan teleurstellingen. Focus niet alleen op resultaten, maar geef ook aandacht aan hen die hun doel niet hebben gehaald."