Tekst Suzanne Breukel-Vreeswijk (Dewi-Jill) en Douwe Anne Verbrugge (Bente Lee)
Foto Kick Smeets

We weten het allemaal: je moet goed voor jezelf zorgen om gezond te blijven qua lijf en hoofd. Moeilijk genoeg voor iedereen. Maar voor sommigen is het eenvoudigweg noodzakelijk om bewust met hun energie om te gaan. Twee collega’s vertellen over hun dagelijkse uitdagingen. 

Bente Lee Gubbels zit achter haar computer
Bente Lee Gubbels, technisch administratief medewerker Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
Portretfoto Bente Lee Gubbels op straat in haar woonplaats

‘Thuiswerken is voor mij een uitkomst’

“Ik heb autisme. En dat is soms lastig, maar lang niet altijd. Ik vind het hartstikke leuk om werk te doen waarin techniek een grote rol speelt. Zo beheer ik de leeromgeving van de IGJ-Academie. Reken maar dat die tot in de puntjes is verzorgd: ik ben nogal punctueel. Niet dat ik een nerd ben die volledig in zijn eigen wereld leeft, want ik geef ook trainingen aan collega’s over het gebruik van digitale tools. Ik kan dingen gestructureerd en helder uitleggen. Neem dat beeld voor je van een oma die aan haar kleindochter vraagt hoe haar nieuwe smartphone werkt. Ik ben die kleindochter die dat helder kan uitleggen. Van mijn collega’s krijg ik daar waardering voor.

Mijn autisme uit zich ook in een extra gevoeligheid voor licht, geluid en geuren. Een dag naar kantoor kost mij veel energie: dat begint al bij de busreis. Met collega’s is het gezellig en gaat het goed tot het moment dat het tijd is om te lunchen. Ik kan me heel moeilijk focussen op een gesprek als er te veel andere prikkels in mijn omgeving zijn. Zoals achtergrondmuziek of een gesprek naast me. Bij thuiskomst ben ik aardig overprikkeld. Ik ga nu nog maar een of twee keer per maand naar kantoor. Thuiswerken is voor mij een uitkomst gebleken. Thuis kan ik de prikkels die mij veel energie kosten vermijden of beïnvloeden en het voordeel van het videobellen is dat ik nu veel makkelijker een collega benader.

Ik start elke ochtend met een gesprek met mijn teamleider. Zij biedt het perspectief voor die dag: wat is belangrijk, bij wie moet ik zijn. Ik ben altijd heel open en duidelijk over hoe het voor mij het prettigst werkt, dat helpt.”

Dewi-Jill van den Heuvel zet haar platenspeler aan
Dewi-Jill van den Heuvel, managementondersteuner afdeling Jeugd VWS-Kern
Dewi-Jill van den Heuvel zit lachend achter haar computer

‘Mentale gezondheid wordt soms vergeten’

“Na de diagnose Hodgkin en bijbehorende chemo op mijn 17e, heb ik onder andere last van chronische vermoeidheid. Toch werk ik vier dagen per week. Dat lukt als ik goed voor mezelf zorg. Ik probeer een tot twee keer per week naar kantoor te komen. Natuurlijk kost zo’n dag me meer energie dan een dag thuiswerk. Maar ik ben een sociaal mens en haal ook energie uit anderen. Thuiswerk kan soms ook uitlopen op een energielek als ik juist weer te weinig prikkels krijg. Na een kantoordag voel ik me meer voldaan.

Ik bekijk alles per week en maak op zondag een weekplan met alles daarin: wanneer ik waar werk, wanneer ik naar de fysio moet, wat ik ’s avonds eet en wat ik aan de hand heb in het weekend. Zo deel ik mijn week heel bewust in met voldoende rustmomenten.

Op kantoor gaat het goed, maar ik ga niet altijd mee lunchen met mijn collega’s. Ik kies dan liever voor bijvoorbeeld een wandeling buiten. Thuis maak ik geregeld gebruik van het ‘oplaadpunt’ Mindful Rijk. Dat biedt twee keer per week vroeg in de ochtend een korte mindfulness-oefening. Heel fijn om de werkdag mee te beginnen!

Mijn ziekte heeft ervoor gezorgd dat ik mezelf beter ken en dat ik weet hoe belangrijk het is om gezond te leven. Soms wordt mentale gezondheid een beetje vergeten terwijl die juist even belangrijk is! Als het mentaal niet goed gaat, kun je ook moeilijker omgaan met lichamelijke klachten. Andersom kun je lichamelijk veel meer hebben als het mentaal goed zit.”