Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Edwin Walvisch

Het oorspronkelijke plan was om met haar racefiets op de foto te gaan, maar het weer zat niet echt mee. Directeur Publieke Gezondheid Florien van der Windt (41), koos daarom voor broccoli.

Broccoli? Barst los!

“Dit is geen oproep om gezond eten, maar een oproep om ‘Beledigende broccoli’ van Tim ’S Jongers* te lezen. Kort door de bocht: met de beste bedoelingen maken we beleid vóór mensen en niet mét. We maken nog steeds veel te weinig gebruik van ervaringskennis.”

En die titel?

“Tim ’S Jongers geeft als voorbeeld voorlichting op scholen over gezond eten. Als je dat doet in klassen waar de helft geen ontbijt krijgt,  sla je de plank volledig mis. Mensen hebben dan grotere zorgen dan gezonder eten. Neem hun ervaringskennis, hun perspectief mee in nieuw beleid.”

Wat dan wel te doen?

“We maken beleid voor alle mensen, het gaat niet alleen om armoede. Ouderen hebben vaak een andere aanpak nodig dan jongeren. Wil je het goed doen, dan moet je rekening houden met de verschillen en de context. Dat betekent je openstellen voor anderen, elkaars werelden echt proberen te begrijpen. Dat vraagt om over je eigen grenzen heen te kijken, om nog meer samenwerking. Binnen en buiten VWS. Wat niet betekent dat je boven op elkaar moet gaan zitten. Dan kom je niet vooruit. Je moet ook het vertrouwen hebben dat de ander doet wat die moet doen.”

Er zijn vast obstakels…

“Veel collega’s voelen zich opgeslokt door de dagelijkse gang van zaken en hebben het idee dat er te weinig tijd is om naar buiten te gaan. Daar ligt een taak voor ons als managers, ervoor zorgen dat we die tijd máken.”

Iets anders, wat is jouw droomvakantie, en wat is de hel?

“De droomvakantie is op reis gaan met alleen een rugzak en een vliegticket, net als vroeger. Toen we in een half opengezaagde boomstam de Marowijne hebben doorkruist. Hel is een all-inclusive vakantie met schreeuwende kinderen bij het buffet. Dat hebben we onlangs nog gedaan. Onze kinderen hebben genoten en dus wij ook. Zo kan wat voorheen een hel leek alsnog een droomvakantie worden. Ook hier gaat het om de context.”

*Tim ’S Jongers werkte tot augustus 2022 bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) en is nu directeur van de Wiardi Beckman Stichting.