Tekst Linda Miedema-Hilhorst en Vincent Theunissen schrijven om en om over hun beslommeringen bij het ministerie.
Foto René Verleg

Hoera, dit jaar is ons vierde zoontje geboren! En in dat kader ben ik met (lang) verlof. Vandaar deze beslommering…

Linda Miedema - Hilhorst
Linda Miedema-Hilhorst

Toen ons tweede kindje werd geboren, een meisje nadat we eerst een jongen hadden gekregen, keken mijn man en ik elkaar al snel vol verbazing aan. We hadden allebei bij de biologielessen op school geleerd dat jongens en meisjes pas van elkaar gaan verschillen als ze de puberteit bereiken. Maar vanaf de eerste dag zagen we evidente sekseverschillen.

Inmiddels hebben we dus een gezin met 4 jongens en 1 stoere meid en ben ik een typische DMOB (Defensive Mother of Boys: defensieve moeder van jongens) geworden: “Ja, mijn kinderen zijn bijzonder initiatiefrijk en hebben daarbij jullie goed ingerichte huis omver getrokken en een paar stukjes speelgoed en een paar andere dingen stukgemaakt, maar… xyz. Je kunt het ze (en mij!) dus niet kwalijk nemen.”

En ik klaag hard over SMOGs (Smug Mother of Girls: zelfvoldane moeder van meisjes)… de moeders van meerdere meiden die denken dat hun keurige meiden zich zo gedragen door hun fantastische (op)voeding. En vooral: dat mijn jongens daarvan het tegenovergestelde voorbeeld zijn.

Met de bewustwording van de maatschappelijke mythe dat er pas laat verschil zou ontstaan tussen jongens en meiden, die meer gebaseerd is op tijdsgeest dan werkelijkheid, ging ik meer maatschappelijke mythes zien. Zo ging ik over alles twijfelen en werd ik gedurende mijn verlof een echte complotdenker. Zo vraag ik mij af of SMOGs stiekem samenkomen om over ons DMOBs te klagen… Fijne zomer!