Place to be

Dit artikel hoort bij: vws#Dia juli/augustus 2023

Schatzoeken bij de kringloop

Lieneke Stam in een kringloopwinkel

Tekst Sabina van Gils
Foto Lex van Lieshout

Lieneke Stam, programmasecretaris van het team gehandicaptenzorg (LZ), scharrelt in haar vrije uurtjes graag rond in de kringloopwinkel. Op zoek naar verborgen schatten en nuttige spullen. Haar lievelingswinkel is Dorcas in Bergambacht, waar ze ooit zelf werkte. “Er zit nog zo veel potentie en waarde in spullen die anderen afschrijven.”

Wat trekt je zo aan in kringloopwinkels?

“Het is heerlijk om er rond te snuffelen, op zoek naar die ene vondst. Dat voelt als schatzoeken; je weet nooit wat voor moois je kunt vinden. Maar ook vanuit een duurzaamheidsoogpunt vind ik het belangrijk om tweedehands te kopen. Kringloopwinkels spelen een belangrijke rol in de circulaire economie, waarin spullen worden hergebruikt en een nieuwe kans krijgen.”

foto van een japans servies in een krinloopwinkel

En wat maakt Dorcas in Bergambacht zo speciaal?

“Dorcas is een landelijke organisatie met winkels verspreid over heel Nederland. Het geld dat ze verdienen met de verkoop, wordt gebruikt voor projecten in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten. Ze richten zich op noodhulp en het ondersteunen van projecten die armoede aanpakken en gemeenschappen helpen. Bijvoorbeeld door het bouwen van waterputten. Dus wanneer ik hier iets koop, lever ik ook een bijdrage aan het goede doel. Al denk ik daar niet bij ieder winkelbezoek aan, hoor. Meestal ben ik gewoon gedachteloos aan het rondsnuffelen.”

Je hebt hier ook gewerkt, toch?

“Ja, inderdaad! Ik was begin twintig en net afgestudeerd. Aangezien ik toen al dol was op kringloopwinkels en de banen niet voor het oprapen lagen, besloot ik bij Dorcas te gaan werken. Dat heb ik uiteindelijk zo’n twee jaar gedaan en één herinnering staat me nog levendig bij. Er werkte een man die aan een grote tafel dag in dag uit oude apparatuur, zoals kapotte wekkers, radio's, cd-spelers en computers, nieuw leven inblies. Na urenlang geduldig schroeven, hoorde je soms opeens een geluidje, een piepje of een muziekje. Het was bijna ontroerend, en deed me beseffen dat we niet meteen alles hoeven weg te gooien; er zit nog zo veel potentie en waarde in spullen die anderen afschrijven.”

'Er zit nog zo veel potentie en waarde in spullen die anderen afschrijven'

Lieneke stam in een kringloopwinkel

Staat jouw eigen huis ook vol met tweedehands spullen?

“Ehm, ja, ik heb inderdaad best wat staan. Maar ik heb ook een partner die streng is, dus we brengen ook regelmatig spullen weg, haha! Overigens ga ik bij de kringloop niet alleen op zoek naar leuke, mooie spullen, hoor. Als we iets nodig hebben, zoals een nieuwe luchtbedpomp of een specifiek boek, ga ik vaak eerst daar langs. Waarom zou je iets nieuw kopen als je het daar voor een paar euro kunt vinden?”

Wat is je mooiste vondst ooit?

“Laatst kocht ik een gloednieuw prentenboek van ‘Sam en Julia’ voor mijn dochters. Het gaat over twee muizen die samen in een huis wonen, en het is echt prachtig geïllustreerd. Nieuw 20 euro, maar ik kon het bemachtigen voor 50 cent. Bij zulke vondsten, maakt mijn hart echt een sprongetje van blijdschap. Mijn persoonlijke favoriet is een heel mooie vaas van het vintage merk West Germany. Ik kocht ‘m ooit voor 1 euro. Het is echt een ‘eyecatcher’ in mijn huis.”

Lieneke Stam in een kringloopwinkel

Ben je ook op andere manieren duurzaam bezig?

“Zeker! Ik doe zoveel mogelijk met de elektrische bakfiets en pak de auto alleen wanneer het niet anders kan, ik koop tweedehands kleding, vermijd plastic verpakkingen, heb zonnepanelen en ben zuinig met verlichting. Ja, ik ben in huis degene die achter iedereen aanloopt om de lampen uit te doen.”

Je bent (programma)secretaris bij LZ. Zie jij overeenkomsten tussen je werk en tweedehands winkelen?

“In de kringloopwinkel moet je soms geduld hebben om te vinden wat je zoekt. En je vindt ook niet altijd wat. Soms kom je met lege handen thuis, maar andere keren vind je ineens een aantal prachtige items. Dat is vergelijkbaar met mijn werk, waar soms ook een langere adem nodig is om resultaten te behalen of doelen te bereiken. Het vereist doorzettingsvermogen en soms zelfs eigengereidheid. Een andere overeenkomst is de noodzaak van een brede blik. Alleen door open te staan voor verrassingen, ontdek je dingen die je anders niet had gevonden, los van wat je oorspronkelijk zocht.”

Welk plan verdient wat jou betreft een tweede kans?

“Ik overwoog ooit mee te doen aan de Muskatlon. Dit is een marathon in ontwikkelingslanden in Afrika en Azië, georganiseerd door goededoelenorganisatie Compassion. Ik zette het plan destijds in de ijskast vanwege de geboorte van onze tweede dochter. Maar nu, en ik zeg het héél voorzichtig, denk ik dat dit idee nog wel een tweede kans verdient. Een iets meer haalbaar plan is het creëren van een groen dak op onze schuur, wat goed past binnen onze duurzaamheidsdoelen. Geen idee waarom het daar nog niet van is gekomen. Nu ik het erover heb, ga ik er meteen werk van maken!”

Lieneke Stam in een kringloopwinkel leunend tegel een grote spiegel