Tekst Sabina van Gils
Foto Bart Maat

Maarten Lemmink is sinds 1 juni manager Gezond Leven en Preventie (PG). Hij houdt van alle sport, maar als hij moet kiezen, gaat hij voor voetbal. Of nee, toch voor wielrennen. “De Tour rijden is een buitenmenselijke prestatie.”

Waarom heb je een voetbal vast?

“Ik twijfelde tussen hardloopschoenen, een racefiets en een voetbal. Uiteindelijk koos ik voor het laatste, maar het mag duidelijk zijn: ik houd van sport. Een voetbal – of eigenlijk iedere bal – staat voor mij symbool voor spel, plezier en beweging. Daarnaast ben ik ook een groot Ajax-fan. Of maak ik hier geen vrienden mee?”

Voetbal heeft ook een keerzijde.

“Klopt. De sport vergroot alles uit wat mooi en lelijk is aan onze samenleving. De strijd, het neerzetten van een teamprestatie en de emoties van vreugde en verdriet zijn mooi, maar het gaat helaas ook mis met vreselijke spreekkoren, rellen en vernielingen. Dat laatste legt maatschappelijke problemen pijnlijk bloot, en zet onze normen en waarden op scherp.”

Je hebt een maand geleden de overstap gemaakt van GGD naar VWS. Waarom?

“Na negen jaar GGD Haaglanden vond ik het tijd voor iets anders. Toen ik de vacature bij VWS zag, besloot ik direct te solliciteren. Publieke Gezondheid is een groot en belangrijk thema. Dat ik elke dag mag bijdragen aan een betere kans op een goede gezondheid voor jong en oud, vind ik geweldig.”

Van welke ongezonde gewoonte moeten we in Nederland zo snel mogelijk af?

“We worden te weinig gestimuleerd om te bewegen, dat zou echt moeten veranderen. Bijvoorbeeld met de aanleg van goede en veilige fietspaden in steden, of zichtbare trappen in gebouwen. Ook bij VWS loop je bij binnenkomst meteen tegen de liften aan, dat nodigt niet echt uit tot bewegen. Of ik zelf een ongezonde gewoonte heb? Ik zou meer rust moeten nemen. Maar ja, ik ben een avondmens, vroeg naar bed gaan zit er meestal niet in.”

Oranje Leeuwinnen, Diamond League atletiekwedstrijden of Tour de France?

“De Tour. Drie weken lang op de fiets, dat is zo’n buitenmenselijke prestatie. Daarnaast staat het evenement bol van heroïek, tragiek, geschiedenis en prachtige verhalen. Ik vind het geweldig om te volgen.”