Tekst Astrid Dijkman
Foto Erik van der Burgt, illustratie: Marco Faasen

Heerlijk vakantie! Maar geldt dat voor iedereen? Vakantie levert ook onzekerheid en spanning op. En is vakantie wel zo ontspannend als je weet dat reizen met het vliegtuig zwaar belastend is voor het milieu?

Gonne Kelder aan de eetkamertafel
Gonne Kelder (62) senior beleidsmedewerker directie Geneesmiddelen en Medische Technologie
Gonne Kelder aan de eetkamertafel

‘Op hoge hakken naar Gare du Sud’

“Mijn man en ik hebben geen rijbewijs, dus wij gingen met onze vier kinderen (nu 30, 29, 26 en 20) altijd met de trein op vakantie naar Italië of Frankrijk. Frankrijk is niet zo makkelijk qua openbaar vervoer. In Parijs moet je een ingewikkelde metro nemen om van Gare du Nord naar Gare du Sud te komen. Met vier kinderen en bagage. Ik weet nog dat mijn dochter van (toen) 15 besloot op hoge hakken te gaan en een extra koffer mee te nemen. Ik was wel echt de hele tijd druk met regelen. Maar we deden het gewoon. Ter plekke hadden we een huurtent op zo’n grote camping met animatie en campingdisco. Ik kon er enorm van genieten als we samen op pad waren. Maar mij zie je daar nu echt niet meer. Mijn man is leraar dus we hebben nog wel het ritme van de schoolvakanties, maar we gaan bijvoorbeeld in mei naar Italië of Frankrijk. Dan is het nog niet zo heet. Of naar Engeland of Schotland. Deze bestemmingen zijn met vier kinderen niet te betalen. En we gaan wandelen, van die activiteiten die kinderen eigenlijk heel saai vinden.

Met de kinderen en aanhang gaan we nu nog elke kerst naar Antwerpen. Nog steeds met de trein. De kinderen ook, al is er ook wel eens iemand die met de auto komt om alle cadeautjes mee te nemen. Want dat is in de trein toch minder makkelijk.

Ik vlieg wel, maar niet vaker dan 1 of 2 keer per jaar, want ik heb echt last van vliegschaamte. Een vriendin van mij had laatst allemaal korte vliegvakanties gepland. Ik weet niet hoe ik haar heb aangekeken toen ze het vertelde, maar dat kan ik zelf echt niet. Ik vind het gewoon niet verantwoord voor het klimaat en de toekomst voor onze kinderen.”

Danielle Willemse zittend op de salontafel met een boek in haar handen en twee kinderen op de achtergrond
Daniëlle Willemse (34), clustercoördinator directie Zorgverzekeringen
Danielle Willemse zit op de salontafel en leest een boek voor aan haar twee kinderen die op de bank zitten

‘Luiers kun je overal kopen’

“We hebben twee zoontjes van 3 en 5 en gaan naar Zuid-Frankrijk met de auto. Het is de derde keer dat we het zo doen. Vooral omdat je de auto kunt volproppen met spullen en speelgoed. Je hoeft niet na te denken over het gewicht van je koffer. En het is ook nog eens makkelijk als je uitstapjes wil maken. Het is wel een eind rijden, maar ik heb kleurboeken, autootjes en iPads mee voor onderweg. We stoppen regelmatig om de jongens te laten spelen in een speeltuintje. Ook hebben we een tussenovernachting. Daar maken we echt een leuke dag van. Ik heb vooral heel veel zin in de vakantie. Even geen werk. Lekker tijd voor elkaar. Elke ochtend met z’n vieren naar een bakkertje voor vers brood. De jongens vinden het geweldig, helemaal om zelf te betalen.

Ik ervaar de vakantie nu wel anders dan toen ze heel klein waren. Je hebt dan zoveel nodig. Flessenvoeding, stapels doekjes, en luiers; zwemluiers, nachtluiers. Ik telde hoeveel ik er nodig had en nam dan nog wat extra mee. Dat was de grootste tas. Nu heb ik geen last van vakantiestress. Wel denk ik een week van tevoren: wat nemen we mee? Ook maken we een lijstje van dingen die we rond onze bestemming kunnen doen. Dat is eigenlijk meer voorpret. Als we er zijn, doen we waar we die dag zin in hebben. Vaak is dat ook gewoon gezellig naar het zwembad.

Mijn tip voor mensen met jonge kinderen die last hebben van vakantiestress: laat het los! Ook qua spullen! Luiers kun je op je vakantiebestemming kopen. Ga gewoon genieten van elkaar.”

Annika Veenstra thuis in haar woonkamer met een boekenkast op de achtergrond
Annika Veenstra (24) beleidsmedewerker directie Jeugd
Annika Veenstra aan de keukentafel met een zwart-witte kat in haar armen

‘In Polen kan ik niet hand in hand lopen’

“Ik heb dit jaar voor het eerst het gevoel dat ik echt vakantie heb. Want tijdens mijn studie heb ik in de zomers eigenlijk altijd fulltime gewerkt in een zorginstelling, ook viel een deel van mijn studie in coronatijd. Toen kon niemand ergens heen. Maar dit jaar vier weken vrij! Mijn vriendin en ik gaan tien dagen interrailen in Scandinavië. Eigenlijk ben ik niet zo’n avonturier en al helemaal geen backpacker, dus ik vind het wel spannend. Maar we hebben de hele reis gepland. Dat was voor mij wel een voorwaarde. Ik kreeg daar trouwens ook wel een beetje stress van, want bij sommige verbindingen kun je nu al zien dat je een bus moet nemen in plaats van een trein. Hoe dat zal gaan; we zien het wel. We hebben in ieder geval een route bepaald en voor elke avond een hotel of hostel. En mijn vriendin heeft al vaker langere treinreizen gemaakt. Dus dat komt vast goed. Vliegschaamte heb ik niet zo, maar als het ook met de trein of auto kan, kies ik daarvoor. Deze treinreis is wel echt de duurste vakantie die ik ooit heb geboekt. Dat is jammer, want het zou aantrekkelijker moeten zijn om niet met het vliegtuig te gaan.

Vakantiestress draait bij mij trouwens niet alleen om het reizen zelf, ook om de keuze van bestemming. Er zijn genoeg mooie en leuke plekken, alleen is het niet overal even LHBTI-vriendelijk. Zo ben ik wel eens in Polen geweest en daar kan ik niet hand in hand lopen met mijn vriendin. Dan kan ik niet zijn wie ik ben en daar krijg ik stress van. Scandinavië is heel open en vrij. Dat lijkt me heerlijk!”