Tekst Linda Miedema-Hilhorst en Vincent Theunissen schrijven om en om over hun beslommeringen bij het ministerie.
Foto René Verleg

Moet de overheid taboedoorbrekend zijn? Bij steeds meer (overheids)gebouwen en ook op straat zie je steeds vaker de progress pride (rainbow)vlag. Ook bij ons eigen ministerie. Een vlag die taboes zou doorbreken en iedereen zich welkom doet voelen.

Linda Miedema - Hilhorst
Linda Miedema-Hilhorst

Mijn identiteit wordt vooral gevormd door mijn geloof als christen. De regenboog is een belangrijk symbool in onze judeo-christelijke traditie en staat voor het verbond van God aan mensen dat God nooit de hele aarde zal laten vernietigen, vanwege de zondigheid van mensen.

In de christelijke traditie worden er ‘zeven zonden’ onderscheiden. De eerste zonde, waar alle andere zonden uit voortvloeien, is de ‘hoogmoed’, de gedachte dat je het als mens zelf kunt, zonder God. Naast ‘trots’ staat het Engelse woord  ‘pride’ ook voor ‘hoogmoed’. De koppeling van dit Engelse woord aan het symbool van de regenboog, maakt dat ik de vlag ervaar als 'een tikkie in het gezicht'.

Nu vinden sommigen ook dat mijn godsdienst 'niet van deze tijd is' en vinden het juist goed dat de overheid dát uitstraalt. En er zijn ook christenen die minder moeite hebben met de anti-christelijke symboliek van de vlag en vinden dat het ook wel tijd is voor een nieuwe periode, een nieuwe wereld, ‘a New Age’. Wat mij betreft moet iedereen kunnen vinden en geloven wat hij wil. Ook als het taboe is, zoals het christelijk geloof nu is.