Tekst Sabina van Gils
Foto Bart Maat

Maaike Kramer-Segers, MT-lid bij de directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie, houdt zich onder andere bezig met tabaks- en alcoholontmoediging, maar in haar vrije tijd drinkt ze echt wel eens een glaasje wijn. “Ik ben ook gewoon een mens.”

In de rubriek WVTTK komen de managers van VWS aan het woord. Wie zijn toch die mensen die leiding geven aan dit mooie ministerie? Met vijf vragen en een item dat betekenisvol is voor hen, worden ze uit de tent gelokt om zichzelf te duiden.

Wat is dat voor een grappig doosje?

“Dit is een 'Pakje Kunst', een klein doosje ter grootte van een sigarettenpakje met een uniek kunstwerk erin. Je kunt ze kopen uit oude sigarettenautomaten die op verschillende plekken in Nederland hangen. Elk pakje bevat werk van een lokale kunstenaar en kost ongeveer 4 euro. Een stuk goedkoper dan een pakje sigaretten, dus. En ook minder verslavend!”

Wat grappig! Waarom heb je dit meegenomen?

“Bij VGP houd ik me onder andere bezig met tabaksontmoediging. Voor mij is dit pakje een mooie combinatie van mijn werk en mijn liefde voor kunst. Ik vind het mooi hoe kunst oude gewoontes en objecten, zoals sigarettenautomaten, een nieuwe betekenis kan geven. Het idee om deze oude automaten te vullen met kunst in plaats van sigaretten, spreekt me enorm aan. Het is een frisse, grappige en creatieve manier om duidelijk te maken dat roken eigenlijk tot het verleden behoort.”

Speelt kunst sowieso een belangrijke rol in je leven?

“Zeker. Ik heb culturele economie gestudeerd in Rotterdam en begon mijn carrière bij OCW vanwege mijn interesse voor beleid in de kunstsector. Na verloop van tijd ben ik overgestapt naar VWS, maar mijn liefde voor kunst is gebleven. Ik heb er nu in mijn werk minder mee te maken, maar dat is helemaal geen probleem. Het fijne van kunst is dat je het altijd kunt opzoeken; ik ga regelmatig naar het theater of een museum.”

Wat ervaar jij op dit moment als een grote uitdaging bij VGP?

“Het vergroten van bewustzijn over de gezondheidsrisico's van alcohol is iets waar we hard aan werken. Veel vrouwen weten bijvoorbeeld niet dat elk glas alcohol de kans op borstkanker verhoogt. Het is complex omdat het ook gaat over ons eigen gedrag; de VGP-collega’s drinken zelf natuurlijk ook wel eens een glas wijn in het weekend. Die tweestrijd is ingewikkeld, maar interessant. En het levert uiteindelijk realistisch beleid op, denk ik.”

Kun jij nog wel zonder schuldgevoel een fles wijn opentrekken op vrijdagavond?

“Het voordeel is dat ik niet zo’n drinker ben. Maar ik sta echt wel eens met een wijntje en een bitterbal in het café, hoor. En ik heb gewoon koekjes in de kast liggen. Ik ben natuurlijk ook maar een mens, hè?”