Tekst redactie vws#Dia
Foto Lex van Lieshout

Theo van Wijnen (56) is sinds begin dit jaar adviseur Bedrijfsvoering/Functioneel Beheer bij de directie Organisatie Personeel en Beheer (OBP). De Media Top Vijf van Theo laat zien dat hij zeer maatschappelijk betrokken is. Het welzijn van de medemens staat centraal in zijn leven. Het krachtige U2-nummer Sunday Bloody Sunday laat Theo, naar eigen zeggen, zich schamen dat hij mens is.

#1 Zuhal

Ik lees op dit moment een boek over het huidige Vlaamse ministerie van Justitie en Handhaving. Zuhal is een Koerdische vrouw die met haar ouders naar België kwam toen haar vader daar in de mijnen ging werken: een ongezonde omgeving. Met dit boek laat zij zien waar de zwakke punten in de politiek liggen en dat zij niet meegaat in het ‘old boys network’. Deze powervrouw komt op voor de medemens en danst niet naar de pijpen van drammers die uit zijn op geldwinning. Prachtig!

Zuhal, Zuhal Demir | 9789072201324 | Boeken | bol.com

Zuhal - boek over het huidige Vlaamse ministerie van Justitie en Handhaving.
Bron: nv-a.be

#2 Cijfers & Letters

Uit de oude doos… dit tv-programma was in de jaren tachtig qua taal en hoofdrekenen een zeer waardevolle aanvulling op wat ik op school leerde. Toen het stopte, had ik iets van ‘jammer’. Maar gelukkig is het nog op YouTube terug te vinden. Ik denk dat het voor veel jonge mensen nog steeds iets waardevols is; om zonder rekenmachines te kunnen rekenen. Ook het maken van woorden is iets dat je in meerdere opzichten creatiever maakt.

KRO - 'Cijfers en Letters' (8-8-1987) (deel 1) - YouTube

cijfers en letters
Bron: YouTube

#3 IBM en de Holocaust

In dit boek komt naar voren hoe makkelijk men de ogen sluit als het eigen straatje mooi en netjes gehouden moet worden. In ‘IBM en de Holocaust’ draait het om geldwinning. Als dat ten koste gaat van een mens, in dit geval iemand die als Jood is geboren, wordt daar niet moeilijk over gedaan. Hoe gruwelijk wil je het hebben?

Ibm En De Holocaust, Edwin Black | 9789021598123 | Boeken | bol.com

IBM holocaust
Bron: Jewish Policy Center

#4 Sunday bloody Sunday

Ik ben fan van muziek uit de jaren 70 en 80, ook de klassieke muziek van toen. Maar er zijn soms singles en videoclips die zo’n grote impact hebben dat je je schaamt dat je mens bent. Het geloof en de waanzin van mensen om tekeer te gaan zonder na te denken wat de waarde is van een medemens, komt in dit nummer van U2 goed naar voren. Ik heb de videoclip meerdere keren gezien, maar kan er niet nu niet meer naar kijken. Ondanks dat de muziek nog steeds goed is en verwoordt en verbeeldt wat ik vind.

U2 - Sunday Bloody Sunday-HQ - YouTube

Sunday bloody Sunday
Bron: YouTube

#5 Het ontstaan van de tijd

Stephen Hawking heb ik altijd een heel bijzonder mens gevonden. Onvoorstelbaar veel kennis had die man. ‘Het ontstaan van de tijd’ deed mij beseffen hoe klein wij zijn, maar tegelijk ook hoe wij onze best doen om alles te begrijpen wat er in het heelal gebeurt en hoe alles is ontstaan en hoe het verder gaat. Dit onderzoek is nog lang niet klaar en er is nog veel te ontdekken. Hopelijk weet de mens ook de basis in ere te houden; dat wij leven op een planeet die ons veel geeft, maar die wij ook als iets kostbaars moeten beschouwen en niet moeten verwaarlozen.

Het ontstaan van de tijd, Thomas Hertog | 9789077445365 | Boeken | bol.com

Onstaan van de tijd
Bron: Nerdlandfestival.be