Tekst Nicole van den Hoek
Foto Bart Maat

Werken aan de digitale toekomst van de zorg is voor Bianca Rouwenhorst, directeur Informatiebeleid en Chief Information Officer (DICIO), een teamsport. Dagelijks wordt ze ondergedompeld in nieuwe technologieën. Maar de papieren wandelkaart wint het van Google Maps. “Sommige dingen doe ik toch liever analoog.”

In de rubriek WVTTK komen de managers van VWS aan het woord. Wie zijn toch die mensen die leiding geven aan dit mooie ministerie? Met vijf vragen en een item dat betekenisvol is voor hen, worden ze uit de tent gelokt om zichzelf te duiden.

Wat is dit voor bal?

"Dit is een handbal, bij ons thuis onderdeel van ons leven. Mijn twee kinderen handballen al vanaf hun 6e op aardig hoog niveau. Dat betekent al 17 jaar drie á vier keer per week trainen en elk weekend wedstrijden door het hele land. Mijn dochter heeft me voor deze gelegenheid een ‘schone’ bal meegegeven; normaal zit zo’n bal vol hars, zodat hij aan je handen blijft kleven."

Beoefen je de sport zelf ook?

"Nee, maar ik ben wel sinds vier jaar voorzitter van onze handbalvereniging, want ik vind het belangrijk om naast mijn gezin en werk ook vrijwilligerswerk te doen. Met de vereniging zorgen we ervoor dat kinderen en senioren kunnen blijven sporten en dat zij plezier hebben in de sport. Vroeger heb ik waterpolo gespeeld, ik ben een mens van de teamsporten."

Hoe komt teamsport terug in je werk?

"Bij iedere teamsport heeft iedereen een eigen specialisme. Elke positie vereist andere vaardigheden en je moet resultaatgericht zijn en samenwerken. Waterpolo en handbal zijn twee ‘stevige’ sporten. Maar je speelt altijd op de bal, nooit op de persoon. Er is wederzijds respect. Ook bij VWS en binnen DICIO hebben we elkaar nodig om resultaat te bereiken. Deze manier van samenwerken, het inzetten en combineren van specialismen, drijft mij in het werk."

Ben jij dan die fanatiek roepende coach vanaf de kant?

"Ik ben bloedfanatiek en heb moeten leren dat ik vanaf de tribune niet mijn kinderen moet coachen, maar juist het hele team moet aanmoedigen. Een positievere insteek. Ook op het werk vind ik het soms moeilijk om aan de zijkant te staan, maar ik kan niet alles zelf doen en dat wil ik ook niet. Het samenstellen van de benodigde teams is mijn taak. Daarna blijf ik bevragen hoe het gaat. Samen doen en daarin ook samen groeien. Ik heb op werk wel een coachende stijl van leidinggeven. En dat doe ik vanaf de zijlijn, niet vanaf de tribune."

Je houdt je bij DICIO continu bezig met de toekomst. Is er ook iets traditioneels of ouderwets waar je aan vasthoudt?

"Alles kan tegenwoordig digitaal, maar sommige dingen doe ik toch liever ouderwets of analoog. Mijn kinderen doen bijvoorbeeld álles op hun telefoon. Ook dingen als belangrijke formulieren invullen of een paspoort aanvragen. Als ik dan zeg “pak je laptop erbij, dat is toch makkelijker?” dan krijg ik meteen “doe even normaal” te horen. En wanneer we met de familie een weekje gaan wandelen in Zuid-Engeland, ga ik het liefst op zoek naar fysieke wandelkaarten in een boeken- of kaartenwinkel. Alhoewel dit weekend bleek dat die kaarten niet meer te vinden zijn; ik zal ze helaas toch online moeten bestellen."