Tekst Magda de Vetten
Foto Lex van Lieshout
"U mag met mij meelopen." Wie als bezoeker De Resident binnenkomt, wordt opgevangen door Binnenwerk, collega’s met afstand tot de arbeidsmarkt. Zoals Shakti. Met veel zwier en plezier brengt hij gasten naar de juiste plek. "Ik krijg nooit negatieve reacties: nul komma nul."
Ze zijn onmisbaar: collega’s van de schoonmaak, de receptie en de technische dienst. In de rubriek ‘Dit ben ik’ komen ze aan het woord.
Wie ben je?
Shakti: "Ik ben 26 jaar en single. Sinds kort woon ik op mezelf, in Den Haag. Het bevalt me prima. Met de tram kom ik naar het werk. Mijn hobby’s zijn gamen en voetbal kijken."
Hoe verdien je je brood?
"Ik ben nu bijna vijf jaar hospitality-medewerker bij Binnenwerk. Ik begeleid mensen die VWS bezoeken naar de plek waar ze een afspraak hebben. Als een gast zich meldt, drukt een collega van de receptie op een belletje en dan ga ik erheen. De mensen van de receptie vertellen naar welke verdieping en kamer ik die persoon moet brengen. Ze schrijven het voor de zekerheid op een briefje, want soms vergeet ik het."
Hoe gaat het verder?
"Voordat ik gasten naar hun afspraak breng, vraag ik of ze iets willen drinken. Onderweg naar de zaal of kamer voer ik een gesprek met hen. Soms praten ze vanzelf tegen me. Als zij niet reageren, begin ik zelf. Bijvoorbeeld: 'Het is lekker weer, de zon schijnt'. Of ik vraag hoe hun reis was. Als het sollicitanten zijn, dan wens ik ze succes. Zijn ze zenuwachtig, dan zeg ik iets kalmerends, bijvoorbeeld: 'Maak je niet druk, het komt best goed'.
Ik heb complimenten gekregen van mensen die de sollicitatiegesprekken voeren. Als wij sollicitanten halen en brengen, hebben zij de tijd om zich voor te bereiden. Bezoekers voor de twintigste etage laat ik bij mooi weer de verrekijker op die etage zien. Als ze genoeg tijd hebben, tenminste."
Hoe kwam je hier terecht?
"Bij een ander ministerie was ik al hospitality-medewerker, maar dat ging via een uitzendbureau. Nu doe ik dit werk bij Binnenwerk. Toen ik in De Resident begon, kon ik in de eerste week maar drie mensen wegbrengen. Onze coördinator ging praten met de beveiliging en nu gaat het om 40 à 50 mensen per dag. Al gauw zei ik: ik moet er collega’s bij hebben."
Wat vind je van je werk?
"Leuk. Vooral het sociale contact. Voorheen stond ik weleens in de lift zonder dat er iets gezegd werd. Maar hoe meer ik hier rondloop en hoe meer mensen mij kennen, hoe leuker het is. Bezoekers vinden het leuk om door mij begeleid te worden. Nog nooit heb ik negatieve reacties gehad: nul komma nul. En dat probeer ik zo te houden. Het leven maakt mij blij en het werk maakt mij blij. Vooral als het lekker druk is. Dan ga ik nog meer glimlachen. En nog harder werken.
Ik kom ’s morgens al heel vroeg op kantoor, soms al vóór zeven uur. Dan krijg ik de vraag: ben je soms uit je bed gevallen dat je zo vroeg bent? Ik ben ’s morgens niet te houden, wil gewoon naar het werk. Ze zeggen dat ik elke dag lachend op m’n werk kom."
Wat moet je goed kunnen voor dit werk?
"Ik heb routes bekeken om te weten hoe ik bij bepaalde vergaderzalen of kamers kan komen. Eerst liep ik de lange routes. Daarna keek ik welke korte route ik het beste kan nemen. Als iemands trein vertraging had en die persoon snel ergens moet zijn, dan is de korte route heel handig. Normaal gesproken neem ik de roltrap naar de vergaderzalen op vierde etage. Maar bij haast gebruik ik de C-lift bij het bedrijfsrestaurant."
Hoe kunnen collega’s jou het werk makkelijker maken?
"Door ons in te schakelen! Als je bezoekers aanmeldt, vink je aan: laten begeleiden door hospitality. Hoe meer mensen ons inschakelen, hoe meer collega’s ik kan krijgen. Je kunt ons ook inhuren voor begeleiding bij evenementen. Dat moet je van tevoren aan FMH laten weten. Die neemt dan contact op met Binnenwerk."
Wat is het leukste aan je werk?
"Als bezoekers zeggen: “Ik voel me heel welkom. Het was echt fijn dat je met me meeliep”. En als ze nog eens op bezoek zijn bij VWS en ze herkennen mij, dan is dat fijn. Het geeft mij een goed gevoel. Ze hebben blijkbaar een leuke tijd gehad tijdens het lopen. En we zorgen ervoor dat minder mensen in het pand verdwalen."
Is er ook iets minder leuk?
"Eigenlijk niets. Nou, misschien mensen die zeggen: je kunt me wel alleen laten lopen. Dan zeg ik: 'Ik kan dat helaas niet doen. Dan krijg ik op m’n kop'. Maar dan is het extra leuk als iemand later zegt: 'Ik vond het toch leuk dat je meeliep'."
Is het niet fris als je in de ontvangsthal zit te wachten?
"Toen we over de kou klaagden, hebben we speciale stoelen gekregen. De zitting en de rugleuning zijn verwarmd. En één buitendeur aan de voorkant is afgesloten. Daar kwam veel kou doorheen."
Waar kom je in je vrije tijd van bij?
"Gamen, vooral vechtspellen en voetbal. En ik kijk ook graag naar wedstrijden van Ajax. Nu schaam ik me daar een beetje voor, want het gaat niet echt goed dit seizoen. Maar we staan in de competitie weer op de vijfde plek; dat is het belangrijkste. Op Netflix bekijk ik te veel om op te noemen: horror, actie, animatie, fantasy en avontuur. En ik zie graag superheldenfilms op Disney-plus, zoals Marvel. Soms ga ik met mijn zus naar de bioscoop. En als het een heel leuke film is ook met mijn moeder erbij. Zo wilde zij naar een Bollywoodfilm."
Wat wilde je als kind worden?
"Voetballer of ambtenaar. Maar niemand kon me ophalen om naar voetbaltraining of wedstrijden te gaan. Dus ik besloot te stoppen. Anders was ik een beroemde voetballer geworden. Waarom ambtenaar? Dat is gewoon leuk. Niet alleen voor het geld. Je ziet Nederlandse mensen, maar ook mensen uit verschillende landen: Engeland, Duitsland, Frankrijk. Soms ook uit Japan en China. Ik dacht dat ik geen ambtenaar zou worden; ik wist dat het niet makkelijk is. Je moet heel veel dingen goed kunnen. Maar het is gelukt."
Je wint 10 miljoen euro in de loterij. Stop je dan met werken?
"Nee, ik zou blijven doorwerken. Zolang m’n lichaam het aan kan."
Over Binnenwerk
Binnenwerk schept banen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat bijvoorbeeld om archiefwerk, natuurbeheer en het opschonen van personeelsdossiers. Binnenwerk heeft tot nu toe voor 875 banen gezorgd, verdeeld over zo’n 80 teams in Nederland. En daar komen steeds meer teams bij. Zie ook www.oprijk.nl/binnenwerk.
Eerdere afleveringen
Met nog meer collega’s kennismaken? Lees hier de eerdere afleveringen terug.
Aflevering 1: Sharita Dinanath, interieurverzorgster
Aflevering 2: Cor Mets, beveiliger
Aflevering 3: Darina Poliarush, barista
Aflevering 4: Henry Erwig, chauffeur
Aflevering 5: Arnold Maat, techisch medewerker
Aflevering 6: Roxanne Neves Santiago, receptioniste
Aflevering 7: Jannie Beeloo, servicemedewerker
Aflevering 8: Maarten Oosterhuis, sous-chef