Tekst Yannick Honné

Wanneer het onderwerp ‘veiligheid’ aangesneden wordt, denkt men al gauw aan termen als terrorisme, cyberaanvallen en militaire dreigingen. Echter, hoe zit het met de veiligheid van de militairen zelf? Het team Veiligheid en Defensiebeleid van Buitenlandse Zaken was te gast bij Kenniscentrum Wapensystemen en Munitie (KCW&M) in ’t Harde.

Leestijd: 3 minuten.

Dit Kenniscentrum is onderdeel van het Defensie Munitiebedrijf (DMunB) en test wapensystemen, munitie en ballistische bescherming zodat de Nederlandse militair veilig en effectief kan opereren. Het gaat hierbij om zowel theoretisch als toegepast onderzoek uitgevoerd door zowel civiel (75%) als militair personeel (25%).

Het team van DVB-VD in ’t Harde

Onderzoeken, testen, adviseren

Munitie moet bestand zijn tegen allerlei omstandigheden. De trillingen die het bijvoorbeeld moet doorstaan tijdens dagenlang transport mogen natuurlijk geen effect hebben op de werking. Bovendien moeten munitie en wapens perfect kunnen functioneren tijdens warmte, kou, vocht en droogte én nadat het blootgesteld is geweest aan deze extreme omstandigheden. Om deze situaties na te bootsen heeft het KCW&M toegang tot schietbanen, een valtoren van 12 meter, trilmachines, drukcabines en kan het munitie blootstellen aan een temperatuurwisselingen van -30 tot +50 graden in zogeheten klimaatkamers. Buiten munitie en wapens wordt ook de bepantsering van voertuigen en schepen getest. Ook treedt het KCW&M regelmatig op als referentiekader of draagt het bij aan forensisch onderzoek bij strafrechtelijke procedures.

Na het ondergaan van deze onderzoeken wordt een rapport met bevindingen opgesteld. Hierin wordt vermeld welke tests zijn doorstaan, maar vooral ook welke niet. Deze informatie is niet alleen cruciaal om de veiligheid van Nederlandse militairen te garanderen, maar ook voor het inkoopbeleid van Defensie. Verder worden de onderzoeksresultaten en adviezen gedeeld met NAVO-bondgenoten om ook de veiligheid van hun krijgsmachten te waarborgen.

Goed – beter - best

Het KCW&M wil haar toekomstige werkzaamheden nog verder verbeteren en uitbreiden. Zo wordt er momenteel gekeken naar de mogelijkheid om samen met bondgenoten munitie en wapens in te kopen. Dit, zodat er niet alleen een sterkere onderhandelingspositie ontstaat, maar ook zodat er multilaterale afspraken kunnen worden gemaakt over het testen en gebruiken van elkaars middelen. Zulke regelingen leiden onder andere tot lagere kosten en verbeterde informatie-uitwisseling. Om de toekomstige ambities waar te maken, kan het onderdeel een uitbreiding van het aantal functies tegemoet zien.

Veiligheidsgarantie

Ondanks dat de werkzaamheden van het KCW&M wellicht relatief onbekend zijn, zijn deze van groot belang voor onze militairen: het mortierongeluk in Mali in 2017 waarbij twee militairen om het leven kwamen is een tragisch voorbeeld van de consequenties van munitie die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Behalve de instanties daar, werd er natuurlijk ook naar de verantwoordelijke minister gekeken. Zo werd het belang van een goede koppeling tussen beleid en uitvoering nogmaals onderstreept. De onderdompeling in de praktijk van het werk van Defensie bood de collega’s van DVB een mooi kijkje in de keuken en leverde genoeg stof tot nadenken op. Veel dank aan de collega’s van het KCW&M voor hun uitleg en gastvrijheid!

Lees het volgende artikel: Diversiteit, inclusie en cyber - Hoe gaat het met het Women in Cyber Fellowship?