In deze nieuwe rubriek brengt de redactie verschillende ontwikkelingen op het gebied van Veiligheidsbeleid onder de aandacht. Daarnaast geeft de redactie ook tips om verder te lezen of te luisteren!

ONE Conference 18-19 okt: grootste cybersecurity conferentie in NL

Sinds 2013 is Nederland gastland van de ONE Conference. Voor veel mensen uit de cybersecurity-gemeenschap één van de ‘must-visit’ conferenties van het jaar. Spraakmakende sprekers van over de hele wereld deelden hier hun kennis en inzichten over de laatste ontwikkelingen op gebied van cybersecurity. Daarnaast lag de focus niet enkel op cybersecurity, maar ook op de economische kansen die het cyberdomein biedt. Geïnteresseerd in meer informatie over cybersecurity? Lees dan vooral het E-tijdschrift van de ONE Conference!

Harvard National Cyber Power Index 2022: NL op 6e plaats, als hoogste EU-lidstaat

Nederland behoort volgens de 2022-editie van de National Cyber Power Index (NCPI), van het Belfer Center aan de Harvard Kennedy School,  met een zesde plaats tot een van de sterkste cybermachten van de wereld. Op deze ranglijst prijkt de Verenigde Staten op de eerste plaats, China op twee en Rusland staat op de derde plaats. Nederland scoort onder andere zeer hoog op het definiëren van internationale cybernormen en technische standaarden. Bovendien ook op de versterking en verbetering van hun cyberdefensie.

Lancering nieuwe Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028 (NLCS)

Namens het kabinet presenteerde de minister van Justitie en Veiligheid en tevens coördinerend bewindspersoon cybersecurity, samen met de minister voor Economische Zaken en Klimaat en staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering, op 10 oktober de nieuwe Nederlandse Cybersecuritystrategie 2022-2028. Met de NLCS streeft het kabinet naar digitaal veilig Nederland. Hierdoor zijn we als Nederland in staat om op een veilige wijze de economische en maatschappelijke kansen van digitalisering te verzilveren en tegelijkertijd onze veiligheid en publieke waarden te beschermen.

De delegatie uit Bosnië & Herzegovina samen met collega’s van de afdeling terrorismebestrijding en nationale veiligheid.
De delegatie uit Bosnië & Herzegovina samen met collega’s van de afdeling terrorismebestrijding en nationale veiligheid.

Studiebezoek uit Bosnië en Herzegovina

Eind september 2022 bracht een delegatie uit Bosnië en Herzegovina (BiH) een bezoek aan Nederland om te leren hoe Nederland omgaat met de re-integratie van Foreign Terrorist Fighters en hun families. Dit studiebezoek werd georganiseerd door Atlantic Initiative, een denktank op het gebied van veiligheid, een organisatie waar Nederland veel mee samenwerkt. Daarnaast deelde de delegatie, bestaande uit experts uit de overheid en academici, hun ervaringen in BiH. Zij gingen in gesprek met verschillende instellingen in Nederland, waaronder de Raad van de Kinderbescherming, Vrije Universiteit Amsterdam en het Veiligheidshuis Den Haag. Dit soort bezoeken zijn niet alleen van belang om te zien waarop Nederland en BiH kunnen samenwerken en op welke thema's we van elkaar kunnen leren.

Commissiedebat van 5 oktober over autonome wapens

Snelle technologische ontwikkelingen maken het mogelijk dat militaire systemen bepaalde processen in steeds verregaandere mate autonoom kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Zulke wapensystemen bieden relevante militaire voordelen: ze zijn over het algemeen preciezer, sneller en veiliger. Daarnaast zijn er bepaalde risico's verbonden. Daarom brachten de Adviesraad Internationale Vraagstukken en de Commissie Advies Volkenrechtelijke vraagstukken een advies uit aan de regering over autonome wapens. De regering heeft in een brief aan de Tweede Kamer gereageerd op de aanbevelingen in het rapport. De brief vormt ook het nieuwe uitgangspunt van de Nederlandse beleidspositie over autonome wapensystemen.

Op 5 oktober gingen de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Defensie met de Tweede Kamer in debat over het gewijzigde Nederlandse standpunt. Belangrijkste onderwerpen van discussie waren de Nederlandse inzet in onderhandelingen in VN-verband over het opstellen van internationale regels over autonome wapens. Daarnaast kwam ook de inhoud en opzet van de door Nederland georganiseerde internationale REAIM conferentie aan bod. Deze conferentie gaat over het verantwoordelijk gebruik kunstmatige intelligentie in het militaire domein en vindt plaats op 15 en 16 februari 2023.

Luister- en leestips

Terugkijken: onze collega Anne bij BinnensteBuiten

Collega Anne de Ruijter was begin oktober in de uitzending bij BinnensteBuiten. Anne werkt bij de afdeling Crisisbeheersing en Vredesoperaties waar ze zich bezighoudt met de missies in het Midden-Oosten. Ze gaf de kijkers een tour door haar huis, een oud winkelpand dat ze verbouwde tot een rolstoelvriendelijk huis. De uitzending is terug te kijken op de website van BinnensteBuiten.

Podcast Enter van het Nationaal Cyber Security Centrum

In Enter wordt in 5 korte afleveringen een specifieke cybercrisis ontrafeld. Host Yasmine Abiadh geeft daarvoor het woord aan verschillende NCSC’ers, cyberexperts en andere betrokkenen. Zij vertellen over hoe zij hebben gehandeld, wat ze hebben geleerd en wat zij verwachten van
de crisis van morgen.