Tekst Robin Middel en Maarit Wittebrood

Artificial Intelligence (AI) is essentieel voor een technologisch geavanceerde en toekomstbestendige krijgsmacht. Tegelijkertijd brengt AI dilemma’s en risico’s met zich mee, bijvoorbeeld als de inzet van AI leidt tot gebrek aan menselijke controle, mogelijke escalatie van geweld of onduidelijkheid over wie de verantwoordelijkheid ervoor draagt.

Leestijd: 3 minuten.

Over REAIM 2023

Verantwoorde toepassing van AI in het militaire domein: dat is het centrale onderwerp van een grote internationale top die Nederland organiseert begin 2023. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken kondigde de top aan in een speciale talkshow bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

REAIM 2023 (Responsible AI in the military domain summit) vindt op 15 en 16 februari 2023 plaats in het World Forum in Den Haag. Het doel is om gezamenlijk tot een agenda te komen die uiteindelijk leidt tot internationale afspraken over hoe deze technologie in het militaire vlak op een verantwoordelijke manier kan worden ontwikkeld en toegepast.

REAIM

Verantwoordelijkheid nemen

Minister Hoekstra: “De ontwikkeling van AI gaat erg snel, ook in het militaire domein. De opkomst van deze nieuwe technologie vormt een van de grootste toekomstige uitdagingen op het gebied van internationale veiligheid en wapenbeheersing. Als we nu geen verantwoordelijkheid nemen in de ontwikkeling, inzet en het gebruik van AI in het militaire domein, dan krijgen we daar later spijt van.”

Voor REAIM 2023 komen regeringsvertegenwoordigers, academici, bedrijfsleven, denktanks en het maatschappelijk middenveld uit de hele wereld bij elkaar. Met de conferentie wil Nederland een duidelijk politiek signaal afgeven dat de ontwikkeling, de inzet en het gebruik van AI op militair gebied vérstrekkende strategische en geopolitieke gevolgen kan hebben.

REAIM 2023 focust zich op drie thema's:

  1. Myth busting AI - wat moeten we weten over de technische aspecten van AI om te begrijpen hoe deze verantwoord kan worden toegepast in een militaire context?
  2. Verantwoorde inzet en gebruik van AI - wat betekenen militaire toepassingen van AI in de praktijk? Wat zijn de belangrijkste voordelen en kwetsbaarheden?
  3. Governance - welke kaders moeten er zijn om ervoor te zorgen dat AI op verantwoorde wijze wordt toegepast in het militaire domein? Welke aanvullende instrumenten en hulpmiddelen zouden de governance kunnen versterken? En hoe kunnen belanghebbenden daaraan bijdragen?

Programma en doelgroepen

“We streven naar een wereldwijde en inclusieve discussie over de veiligheidsimplicaties van militaire AI,” vertelt Maarten Wammes, Project Lead van de REAIM-conferentie. “Daarom nodigen we stakeholders vanuit de hele wereld uit om de kansen, uitdagingen en risico's rond de militaire toepassing van AI te bespreken. Maar vooral ook om kennis en ervaringen uit te wisselen.” Een groot aantal landen wordt uitgenodigd om op ministerieel niveau aan de top deel te nemen. Het conferentieprogramma maken we begin december bekend via Rijksoverheid.nl en social media.

“Het tweedaagse programma biedt een grote verscheidenheid aan sessies, talkshows, interviews, debatten, demonstraties, exposities en meer. We hopen 1.000 à 1.500 internationale deelnemers in het World Forum in Den Haag te verwelkomen op 15 en 16 februari 2023.”

Meer weten over REAIM?

Als u de mogelijkheden wilt bespreken om een actieve rol te spelen in het proces dat aan de conferentie voorafgaat of als u aanvullende vragen hebt, neem dan contact met ons op via REAIM2023@minbuza.nl. Of bezoek de website Rijksoverheid.nl/reaim.
Volg REAIM 2023 op sociale media voor updates, video’s en meer:

Twitter.com/REAIMsummit
Instagram.com/REAIMsummit
Linkedin.com/company/REAIMsummit
Youtube.com - REAIMsummit

Lees het volgende artikel: Diversiteit en inclusie in de veiligheidsdiplomatie