Tekst Martin Lamboo
Foto Rutger Rog

“Ik was een drukke jongen, een agressieve jongen, zoals ik het zie misbegrepen. Drugs gebruikt, veel gedronken, vechtpartijen, uiteindelijk ook wat kleine criminele activiteiten gepleegd. Ik wist niet zo goed wat ik met mijn leven moest gaan doen.” Vic was een probleemjongere, maar toen hij via een jongerenwerker kennis maakte met het werk van jongerenwerker vond hij zijn roeping.

“Ik ging naar de open dag van de Fontys in Eindhoven. En ik kwam daar en mijn hart begon sneller te kloppen. Ik begreep het hele werk gewoon in een keer, omdat ik zelf onder de doelgroep behoorde. Ik weet en begrijp wat er in de hoofden van zulke jongens omgaat.”

Stabiliteit

Sindsdien is Vic zich op dit werk gaan richten en heeft hij stabiliteit gevonden in zijn leven. Hij houdt vinger aan de pols bij jongeren die dreigen het verkeerde pad op te gaan en motiveert hen om wat van hun leven te maken. “Ik wil niet inzoomen op de problemen die jongeren hebben, maar op de talenten die ze hebben. Want daarmee kunnen ze een goed leven opbouwen.”

Zelf doen

Daarnaast wil hij het ook allemaal niet bij de jongeren in de schoot werpen. Ze moeten het uiteindelijk nog steeds zelf doen. “Er wordt al veel voor die jongeren uit handen genomen. Ik probeer ze wat meer eigenaarschap te geven, zodat ze er zelf nog steeds iets van moeten maken. En dan ben ik er wel als iets niet lukt of als ze iets moeten leren. Dan gaan we samen kijken hoe ze daarin geholpen kunnen worden.”