Uit cijfers van Eurostat over eiwitgewassen in Europa blijkt dat Italië het grootste soja-areaal heeft, gevolgd door Servië en Roemenië. Italië teelde in 2020 op circa 250.000 hectare soja. Het Verenigd Koninkrijk teelt het meeste veldbonen. Bij de teelt van erwten is Frankrijk koploper. Nederland scoort erg laag bij de teelt van eitwitgewassen. Wel neemt de teelt van veldbonen in Nederland toe.

Soja in Europa

Italië teelt het meeste soja in Europa, maar landen in Centraal-Europa zoals Servië, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk telen ook veel soja. Het soja-areaal in Servië is de afgelopen vijftien jaar drastisch toegenomen. Dat komt vooral door de grote vraag naar soja en de gunstige marktprijzen. Ook Hongarije is een grote producent. Eurostat meldt ook de soja-opbrengst per hectare voor de verschillende landen: voor Servië lag deze op 3,17 ton per hectare, Hongarije haalt 2,90 ton per hectare en Italië zit op 3,93 ton per hectare. Eurostat meldt dat in Nederland geen soja werd geteeld in 2020. In 2019 was dat nog 480 hectare.

Sojateelt in Europa
Eurostat

Veldbonen in Europa

Het Verenigd Koninkrijk teelt de meeste veldbonen in Europa. De Britse regering wil de teelt van eiwitgewassen zoals lupine en linzen stimuleren. Na het Verenigd Koninkrijk hebben Frankrijk en Litouwen een groot areaal veldbonen. Nederland teelde in 2020 op 3.450 hectare veldbonen. Dat was in 2018 nog iets meer dan 2.000 hectare.

Veldbonenteelt in Europa
Eurostat

Erwten in Europa

In Frankrijk worden naast soja en veldbonen ook veel erwten geteeld. Ook Spanje en Litouwen hebben een behoorlijk areaal, zij het dat het areaal in die landen wel afneemt de afgelopen jaren. Volgens de Eurostat-statistieken worden in Nederland geen erwten geteeld.

Erwten in Europa
Eurostat

Meer informatie op Eurostat