Diversificatie van de eiwitproductie en –consumptie is een van de kernpunten in de voedseltransitie in België. In Duitsland neemt de consumptie van plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten in recordtempo toe. De Franse overheid streeft naar een toename van het areaal plantaardige eiwitgewassen met 40% in 2022. In het Verenigd Koninkrijk is de omzet van plantaardige alternatieven voor vlees afgelopen vijf jaar meer dan verviervoudigd.
Europa westelijk
Frankrijk wil autonomie voor plantaardig eiwit
Frankrijk is verre van autonoom qua productie van plantaardige eiwitten, of het nu gaat om dierlijke of menselijke consumptie. Het roer moet om, vindt de Franse overheid. Zij heeft een strategie gelanceerd om die autonomie te bereiken.
Snelle eiwittransitie in Duitsland door groei vraag en aanbod
Het gaat snel met de eiwittransitie in Duitsland. Het beleid om meer plantaardige eiwitten in eigen land te produceren werpt zijn vruchten af. En de consumptie van plantaardige alternatieven voor dierlijke eiwitten neemt in recordtempo toe.
Vlaanderen werkt aan diversificatie productie en consumptie eiwitten
Vlaanderen kent met zijn intensieve veeteelt een groot tekort aan nationale eiwitbronnen. Dat leidt tot een forse import van eiwitten uit de VS en Latijns-Amerika. Tegelijkertijd is er bezorgdheid over voedselzekerheid, milieu en volksgezondheid.
Forse groei omzet plantaardige alternatieven in het VK
In het Verenigd Koninkrijk is de omzet van plantaardige alternatieven, inclusief voor eiwitten, de afgelopen vijf jaar meer dan verviervoudigd. Het land is na Duitsland de tweede grootste markt voor plantaardige alternatieven in Europa.