De Poolse overheid wil de binnenlandse productie van eiwitgewassen stimuleren. De eiwittransitie in Hongarije is vooral gericht op de diervoedersector. In Servië staat deze transitie nog in de kinderschoenen. In tegenstelling tot veel EU-lidstaten kent dit land geen eiwitbeleid. Oekraïne is een mogelijke partner voor de ontwikkeling van alternatieve producten die geschikt zijn als vleesvervanger. In Bulgarije wordt intensief geselecteerd om het beste uitgangsmateriaal te krijgen voor de productie van peulvruchten. Met een actief sturende overheid, een innovatieve private sector en een bewuste consument heeft Oostenrijk afgelopen jaren de plantaardige eiwitproductie opgeschroefd.

Europa Centraal

Polen

Polen stimuleert teelt plantaardige eiwitten

Hoewel de productie van eiwitrijke gewassen in Polen toeneemt, is de teelt voor de veevoerindustrie nog van onvoldoende kwaliteit en kwantiteit om importen te vervangen. De Poolse overheid wil de lokale productie van eiwitgewassen stimuleren.

Lees het artikel

Oekraïne

Oekraïense markt voor vleesvervangers is in beweging

Op het gebied van alternatieve eiwitten biedt Oekraïne verschillende kansen voor Nederland. Oekraïne is een mogelijke partner voor de ontwikkeling van alternatieve gewassen en producten die geschikt zijn als vleesvervanger.

Lees het artikel

Hongarije

Hongarije: meer lokaal geproduceerd non-GGO eiwit voor diervoeder

De eiwittransitie in Hongarije is vooral gericht op de diervoedersector. Zorgen over de import van GGO-diervoeders uit landen buiten de EU is daarvan de belangrijkste reden. Doel van de regering is de afhankelijkheid van de invoer te verminderen.

Lees het artikel

Servië

Servië: een groeiende alternatieve bron voor plantaardig eiwit?

Het klimaat en de vruchtbare bodem in Servië vormen een uitstekende basis voor de productie van eiwithoudende gewassen. Kan Servië, ook gezien haar geografische locatie, een grotere rol spelen bij een verduurzaming van de Europese eiwitvoorziening?

Lees het artikel

AlfaAlfa field Bulgaria - AJD-Agro
AlfaAlfa field Bulgaria

Productie plantaardige eiwitten in de lift in Bulgarije

Het areaal eiwithoudende gewassen nam sinds 2015 in Zuidoost-Europa fors toe. De landen in deze regio, waaronder Bulgarije, willen de productie en verwerking van plantaardige eiwitten vergroten en verbeteren. Nederlandse kennis en technologie kunnen hierbij helpen.

Lees het artikel

Oostenrijk

Oostenrijk voert plantaardige eiwitproductie op

Met een actief sturende overheid, een innovatieve private sector en een bewuste consument heeft Oostenrijk afgelopen jaren de plantaardige eiwitproductie opgeschroefd. Welke uitdagingen liggen er nog voor de toekomst?

Lees het artikel