Tekst Maarleen Aarden – Heikamp
Foto René Verleg

Henk Nouwens (62) gelooft dat “dingen niet voor niets gebeuren”. Dat geldt dus ook voor deze ‘corona-tijd’. Sterker nog, hij gelooft dat je een keuze hebt om met omstandigheden buiten je zelf om te gaan door op zoek te gaan naar oplossingen in jezelf. Dat is dan ook de rode draad in de Media Top 5 van deze informatiespecialist die bij de directie OBP werkt.

#1 Antifragiel leven

Hoe zorgen we dat we beter zijn voorbereid op het ergste? Olympisch schaatskampioen Mark Tuitert, die grote tegenslagen te boven kwam, legt uit hoe hij leeft volgens het richtsnoer van filosoof Nassim Taleb. Deze filosoof geeft de theorie van de Zwarte Zwaan: het persoonlijk leven én de maatschappij moeten zo worden ingericht dat ze niet alleen robuust genoeg zijn om onverwachte schokken te doorstaan, nee, idealiter worden ze zelfs béter van wanorde.

Lees het artikel in de Volkskrant (wel inloggen als Volkskrant-abonnee)

Portretfoto Mark Tuitert

#2 Roglic verliest geel

Wat niemand verwachtte werd werkelijkheid. Op de voorlaatste dag van de Tour de France wint de Sloveen Pogacar het geel door zijn onverslaanbare geachte landgenoot Roglic te overtreffen. Het onmogelijke wordt mogelijk. Door in jezelf te blijven geloven en je niet te laten leiden door wat anderen zeggen of vinden kun je ook hoopvol blijven. En zo ook succesvol zijn.

Bekijk het fragment bij de NOS

Wielrenner Roglic verliest geel

#3 Boeddhistische Blik

De vraag ‘Wie ben ik?’ staat centraal in de documentaire serie De Boeddhistische Blik. Een vraag die Socrates en de oude zenboeddhisten al bezighield. Waarom is die vraag juist nu zo belangrijk? Omdat het denken over deze vraag een opening biedt naar een beter begrip van het menselijk bestaan en de wereld waarin wij leven. Als we de relatie tot onszelf begrijpen, blijkt het mogelijk om anders naar schijnbaar onoplosbare wereldproblemen te kijken als de klimaatverandering, de druk van social media en het misbruik van big data. En dichter bij een oplossing ervan te komen.

Bekijk de documentaireserie De Boeddhistische Blik: Kan ik de wereld veranderen?

Programme Boeddhistische bik: kan ik de wereld veranderen

#4 Slaap

Slaap is een boeiend onderwerp. Het nut van slaap varieert per leeftijd. Onderzoekers laten zien dat een baby om een heel andere reden slaap nodig heeft dan oudere mensen.

Lees het artikel in Trouw

Baby die ligt te slapen

#5 TV-serie Cuckoo

Deze Britse sitcom zorgde de afgelopen maanden voor de nodige ontspanning in moeilijke tijden. Vele avonden heerlijk gelachen op de bank.

Ga naar mijnserie.nl voor meer info
 

Afbeelding serie Cuckoo