Tekst Sabina van Gils
Foto Edwin Walvisch

Charissa Sahadat is MT-lid van de kersverse directie COVID-19. Schoorvoetend moet ze toegeven dat ze eigenlijk best wel een workaholic is. Maar dat is geen probleem, want dankzij het thuiswerken kan ze haar laptop overal openklappen. Ook in haar vakantiehuisje in de Achterhoek.

Wat houd je vast op de foto en waarom?

“Een boeddhabeeldje dat ik een aantal jaren geleden in China heb gekocht. Ik was daar met mijn gezin op reis. Mijn man en ik houden enorm van reizen; we nemen onze zoons van inmiddels 14 en 15, al jaren mee naar verre landen. Het liefst gaan we naar Azië. Zo onvoorbereid mogelijk: we kopen de tickets, de rest zien we daar wel. Het is elke keer weer een enorm avontuur, dat ons brengt naar de mooiste, onontdekte plekken. Dit beeldje heb ik overigens gekocht in het best wel toeristische Pingyao, het staat thuis in de kast met souvenirs van onze reizen.”

'Het liefst gaan we naar Azië. Meestal onvoorbereid: we kopen de tickets, de rest zien we daar wel'

Je bent MT-lid van de nieuwe programmadirectie COVID-19. Waarom heb je gesolliciteerd?

“Ja, dat vraag ik me ook weleens af, haha! Nee, grapje, natuurlijk. Ik werk al ruim 20 jaar bij VWS, waarvan de afgelopen 14 jaar bij DMO. Ik had het daar enorm naar mijn zin, maar toch begon het dit voorjaar te kriebelen. Toen ik hoorde dat ze mensen zochten bij PG (Publieke Gezondheid), heb ik gesolliciteerd; een crisis was helemaal nieuw voor me, ik was er nieuwsgierig naar. Bij de programmadirectie kan ik bouwen aan een nieuw team, wat ik erg leuk vind.”

Bekijk jij het virus meer zakelijk of persoonlijk?

“Natuurlijk grijpen de maatregelen in op mijn persoonlijke leven, maar ik bekijk corona toch meer van de zakelijke kant, geloof ik. Met familie en vrienden beland ik bijvoorbeeld regelmatig in discussies waarin ik het VWS-beleid aan het verdedigen ben. Ik merk trouwens de laatste weken een verandering in de discussie. Het lijkt wel of er twee kampen ontstaan: voor en tegen de maatregelen. Dat vind ik zorgelijk.”

Ben je een workaholic?

“Nou, ehm, ik dacht van niet, maar de realiteit blijkt toch anders. Zeker nu ik bij de programmadirectie werk, gaat het maar door. Er is ongelooflijk veel te doen: debatten, persconferenties en Kamerbrieven volgen elkaar in hoog tempo op. En alle persvragen gaan langs mij. Eerlijk gezegd sta ik altijd aan.”

Waar denk je aan als je niet aan COVID-19 denkt?

“Aan mijn nieuwe vakantiewoning in de Achterhoek! We hebben daar onlangs een huisje gekocht op een prachtige, landelijke plek tussen het groen. Er moet nog een hoop aan gebeuren, maar uiteindelijk kunnen we er samen heerlijke mini-vakanties gaan vieren. Of ik neem mijn laptop mee daarnaartoe. Want een van de voordelen van het thuiswerken is dat het overal kan: ook in een hutje op de hei.”