Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto René Verleg (Radek en Inge), Kick Smeets (Albert), illustratie Marco Faasen

Hoe blijven de thuiswerkende VWS’ers in beweging nu zij de stok achter de deur missen van het sporten in De Resident? Of het vele traplopen in het VWS-pand! Radek van sportschool High Five geeft tips en Inge en Albert vertellen hoe salsadansen en wielrennen hen fit houdt.

Radek: ‘Onze workouts zijn als Netflix voor sporters’

“Bewegen is mijn werk. Naast mijn taken als locatiemanager geef ik lessen en begeleid ik mensen individueel. Ook tijdens de lockdown bleef ik in beweging, maar ik kreeg er toch een paar coronakilo’s bij. Inmiddels ben ik die weer kwijt; ik sport weer volop. Normaal gesproken werk ik full time in De Resident, maar die locatie is nog steeds dicht. Ik verwacht niet dat we voor 1 januari weer opengaan. In maart zijn we snel aan de slag gegaan met het opstellen van een protocol. Hoe kun je toch, maar veilig, trainen? We hebben onder meer voorgesteld om lessen buiten te geven. Er is anders besloten.

Op onze site hebben we een platform geopend.  Eén deel met tips en een workout van de dag is voor iedereen toegankelijk. Een ander deel is exclusief voor onze leden. We hebben een groot aantal workouts opgenomen. Je kiest welke workout je wanneer doet, een soort Netflix voor sporters. De eerste filmpjes werden gemaakt met collega’s van andere vestigingen. Wij kregen te horen dat de mensen in De Resident ons misten. Leuk om dat te ervaren en nu zijn wij ook te zien. Eerlijk gezegd had ik wel verwacht dat meer mensen mee zouden doen.

Ambtenaren hebben een zittend beroep, dat is bij het thuiswerken niet anders. Voldoende bewegen is en blijft voor veel mensen een uitdaging. Elke vorm van bewegen is goed. Dat kan traplopen, maar ook schoonmaken zijn.”

Radek portret 1
Radek Bozemoj (51), locatiemanager High Five De Resident
radek portret 2

Inge: ‘Salsadansen op z’n Nederlands’

“Veel mensen missen nu de onbewuste meters: lopen van trein naar kantoor, koffie halen, fietsen en lunchwandelingen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Bewegen in coronatijd’ dat het Mulier Instituut voor VWS heeft uitgevoerd. Bewegen is voor mij geen probleem. Ik houd veel van sporten, heb een racefiets, doe aan hardlopen. En nu het weer kan, ben ik gaan roeien. We wonen sinds kort in Den Haag, zo leren we nieuwe mensen kennen. De sociale kant van sporten is ook belangrijk.

Toen we in de eerste weken niet naar buiten mochten, begon ik de dag op een matje met krachttraining en rekoefeningen. Nu er meer kan, begin ik om acht uur met werken en neem ik langer pauze. In mijn pauze maak ik een wandeling of loop ik hard. Bewegen is niet alleen goed voor het lijf, maar ook voor de hersenen. Bewegen in de lunchpauze, betekent ook even een moment van bezinning. Je begint de middag weer fris.

Mijn vriend en ik zitten op salsadansen. Ook dat is goed voor de hersenen. Je bent niet alleen bezig met je eigen bewegingen, maar moet ook letten op je partner, het ritme, de muziek. Ondanks het feit dat onze bewegingen erg ‘Nederlands’ zijn, hebben we hier veel plezier in.”

Inge Jansen portret 2
Inge Jansen (27), beleidsmedewerker directie Sport
Inge Jjansen portret 1

Albert: 'Beklimming van de Stelvio uitgesteld'

“Voor corona fietste ik een paar keer per week naar kantoor. Dat is 65 kilometer, van Gouda naar Den Haag en terug. Alleen al door deze ritten hield ik mijn gewicht op peil, je kunt eten wat je wilt. In de eerste weken was het een hectische periode op het werk. Door corona. Want hoe houd je langdurige zorg op peil? Van fietsen kwam toen even helemaal niets. Bewegen bleef beperkt tot een paar keer per dag de trap op en af.

Een mix van thuis en op kantoor werken vind ik wel fijn. Het is nu nog even afwachten. Tot er een vaccin is moeten we voorzichtig zijn. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen. Natuurlijk mis ik de sociale contacten, de vakantieverhalen, een praatje over fietsen met een andere liefhebber. Wat ik vooral mis, zijn de gesprekken voor en zeker na een overleg. Al is dat maar, als dat nodig is, om de lucht te klaren.

Deze zomer zou ik met een groep vrienden de Stelvio, de Italiaanse Alp d’Huez, beklimmen. Met 42 haarspeldbochten is dat een pittige tocht. Daar trainden we voor, maar toen duidelijk werd dat dit niet door kon gaan, ben ik met intensief trainen gestopt. Het fietsen heb ik weer opgepakt, ik maak weer de nodige kilometers. De keren dat ik in Den Haag werk, reis ik nu met het openbaar vervoer. Want douchen op kantoor is nog niet mogelijk.”

 

portret Albert Reeuwijk
Albert Veraart (52), coördinerend beleidsmedewerker directie LZ
alber portret