Tekst Gean Ockels
Foto Frank van Beek

Maaike Honsbeek begon haar carrière als wijkverpleegkundige, om daarna verder te studeren op infectieziekten en publieke gezondheid, want daar ligt haar passie. Ze werkte jarenlang als hogeschooldocent en als onderzoeker van antibioticaresistentie in een huisartsenpraktijk, voordat ze bijna twee jaar geleden de overstap naar VWS maakte. Binnen het team Infectieziektebestrijding en Zoönosen richt ze zich op actuele onderwerpen, zoals de monitoring en surveillance van infectieziekten (onder andere de zogenoemde ‘coronadeeltjes in het rioolwater’), hepatitisuitbraken, post-COVID- en Q-koortsondersteuning en het verschijnen van exotische muggen in Nederland. Ze woont in Leiden met haar man en zoontje van vier jaar, die net op school is begonnen.

#1De mogelijke ontdekking van buitenaards leven

Het valt me op dat er de laatste jaren steeds meer nieuws is over de ruimtevaart en dan vooral over mogelijke tekenen van leven. In de atmosfeer van Venus, op de ijsmanen van Jupiter en meest recentelijk op vier manen van Uranus. Ik vind het boeiend wat dat voor ons betekent, voor onze plek in het universum en voor onze toekomst. Vanuit mijn vakgebied ben ik dan ook zeer benieuwd welke bacteriën en organismen ze zullen vinden. We gaan misschien wel biologische expedities zien naar andere planeten. Hoe zou dat eruit komen te zien? Fascinerend!

New Study of Uranus’ Large Moons Shows 4 May Hold Water | NASA

foto van Major Moons of Uranus
NASA

#2 Het IPCC rapport over klimaatverandering

De impact van klimaatverandering raakt mij. Ik maak mij oprecht zorgen over de toekomst van mijn zoon. Hoe ziet de wereld er over 30 jaar uit? Wat zijn de gevolgen voor ons voedsel en de toegang tot zorg? Het IPCC rapport toont aan dat de impact van klimaatverandering nu al voelbaar is. Het is een belangrijk instrument om bewustzijn te creëren en beleidsmakers te stimuleren actie te ondernemen. We moeten naar onszelf kijken, ook bij VWS. Bij onze directie zijn we bezig met duurzaamheid, zoals het meenemen van onze eigen beker en minder e-mails opslaan, zodat er minder opslag nodig is. Maar we moeten ook breder kijken en duurzaamheidsbeleid implementeren om onze planeet te beschermen.

10 Big Findings from the 2023 IPCC Report on Climate Change - Ecosystem Marketplace

IPCC rapport klimaatverandering
Ecosystem marketplace

#3 De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI)

Recentelijk heeft een aantal CEO’s ontslag genomen omdat ze vinden dat we pas op de plaats moeten maken met kunstmatige intelligentie. Vooral de laatste maand is het onderwerp AI veel in het nieuws. Gegenereerde tekst (ChatGPT) en fake foto’s die niet van echt te onderscheiden zijn. Wat zullen de gevolgen van AI zijn? Hoewel er allerlei risico’s aan verbonden zijn, zie ik ook voordelen, bijvoorbeeld in de zorg. Door AI te begrenzen, kunnen we wellicht standaard taken en routine diagnoses laten uitvoeren. Maar ook daarbuiten, als AI eenvoudige dagelijkse taken voor je kan doen. Zo’n “persoonlijke assistent” klinkt wel positief!

Wie gaat de AI-race domineren? Techbedrijven staan op scherp (nos.nl)

artificial intelligence
NOS

#4 Zelfredzaamheid in het bos: My Self Reliance

Mijn ontsnapping uit het dagelijks leven is het YouTubekanaal My Self Reliance van Shawn James, een Canadese natuurliefhebber en houthakker die video’s maakt over off-grid leven en zelfredzaamheid. Als kijker volg je hem terwijl hij zijn eigen hut bouwt in het bos, in zijn eentje, met enkel gereedschap en hulpbronnen uit de natuur. Zulke eenvoud laat je relativeren als je een drukke dag hebt gehad. Door naar hem te kijken word je zelf helemaal zen. Want hij heeft geen prikkels, geen afleiding; hij is heel mindful. Ik vind het ook heel knap van hem, want ik zou de stad toch wel missen.

My Self Reliance - YouTube

Zelfredzaamheid
YouTube

#5 De serie True Detective

Ik hou van crime series: True Detective is mijn favoriet. Het is een intense, heftige serie door de onderwerpen, de manier van filmen, het acteerwerk… Elk seizoen volgt een andere zaak, met andere detectives. In het eerste seizoen spelen Matthew McConaughey en Woody Harrelson de detectives, die een bizarre reeks moorden proberen op te lossen. Ook al verkent de serie donkere thema’s, het levert mij ook grappige momenten op. Zo moeten mijn man en ik lachen als we een houten knutselwerkje tegenkomen zoals in de serie, omdat we beiden de lugubere associatie ‘moordenaar’ hebben. Ik kijk uit naar het vierde seizoen, met Jodie Foster!

https://youtu.be/fVQUcaO4AvE (Trailer seizoen 1 True Detective)

True detective
YouTube