Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Bart Maat

Voor de foto dacht Niels Groeneweg (46), mt-lid directie Langdurige zorg, aan twee voorwerpen: een racefiets en boot. “Het meest praktische was om met een onderdeel van mijn racefiets op de foto te gaan.”

Fiets of boot, vertel!

“Beide zijn voor mij belangrijk, beide staan voor ontspanning, al gaat fietsen dan gepaard met inspanning. Ik houd van bouwen en creëren, heb mijn eigen schip gebouwd. Die is klaar op een paar kleine zaken na. Ik houd van creativiteit, met mijn handen én in mijn hoofd.”

Creativiteit in je hoofd, hoe gaat dat in een managementfunctie?

“Binnen onze directie zijn we zijn bezig met het ontwikkelen van een nieuwe missie en visie (plan van aanpakfase). We denken na over waar we van zijn, wat ons bindt, waar we heen gaan. Dat vereist veel creativiteit, het is klussen aan de blauwdruk. Dat doen we binnen een heel warme directie. We gaan voor inhoud en co-creatie!”

Je zit niet graag lang op één klus. Is daarover gesproken tijdens je sollicitatie?

“Zeker. Ik kan vooraf niet beloven dat ik tien jaar blijf zitten op de plek waar ik binnenkom. Groei en ontwikkeling vind ik belangrijk. Wordt een situatie voor mij als cola zonder prik, dan is dat voor mij heel hard werken. Blijven er ontwikkelkansen, kan ik dingen doen die ik niet eerder heb gedaan, dan geeft mij dat energie. VWS is een organisatie met heel veel groeimogelijkheden; zowel verticaal als horizontaal. En als ik zie hoe ontzettend divers LZ is, zit ik hier heel goed op mijn plek.”

Klussen vind je dus leuk.

“Vroeger dacht ik dat ik niet zo handig was, maar ik heb veel van mijn vader geleerd. Probeer! Durf fouten te maken en leer daarvan. Dat geldt ook voor mijn afdeling. Doe wat je niet kon, en als je dan struikelt, help ik je ook weer overeind en probeer je weer. Als je alleen maar precies doet wat je deed, kom je niet verder.”

Wat wordt jouw laatste baan?

“Meubelmaker. Of botenbouwer. Meubelmaker is praktischer, daar heb je minder loodsruimte voor nodig. Dingen creëren vind ik fantastisch om te doen. Ik reis heel graag door steden en lees veel boeken om ideeën op te doen. Architect zou ook nog kunnen!”