Tekst Magda de Vetten
Foto Henriette Guest

Podcast vws#Dia (aflevering 14):

Podcast vws#Dia

De overheid schiet soms tekort omdat ambtenaren te vaak voetstoots uitvoeren wat de politiek van hen vraagt. Ze kijken te weinig naar de belangen van de samenleving. En verzuimen te checken of een verzoek van een bewindspersoon indruist tegen de wet. Dit zegt Erik Pool in de podcast over ambtelijk werk en politiek. Hij is programmamanager Dialoog & Ethiek bij het ministerie van BZK.

Erik: “Je moet als ambtenaren collectief kunnen zeggen: bedankt voor de opdracht. Ik voer ‘m niet uit. Als je een opdracht krijgt van de minister, is je eerste reflex om snel kwesties op te lossen. Maar de overheid heeft vaak te maken met complexe verschijnselen waarvan niemand de oplossing kent.”

Een praktische tip van Erik is om nooit meteen ‘ja’ te zeggen als je als ambtenaar een vraag krijgt. “Zeg dat je erop terug komt. Dan kun je ondertussen de voor- en nadelen op een rij zetten. En de consequenties voor de samenleving."

Deze veertiende vws#Dia-podcast (circa 22 minuten) is rechtstreeks te beluisteren door op bovenstaande button te klikken, of door het MP3-‘geluidsfragment’ te downloaden.

Suggesties voor nieuwe podcast-onderwerpen? Mail naar diagonaal@minvws.nl

vws#Dia podcast

In iedere vws#Dia verschijnt de vws#Dia podcast, waarin VWS'ers aan het woord komen over hun dagelijkse werk. Alle afleveringen zijn verzameld en terug te luisteren op één centrale plek: vws#Dia podcast.