Tekst Adriaan Duivesteijn
Foto Lex van Lieshout
Zinzi Aben (36) is senior wetgevingsjurist en vertrouwenspersoon. De wijziging van de Embryowet houdt haar bezig. Het gaat daarbij om de balans vinden tussen wetenschappelijke vooruitgang en de bescherming van wat we ‘beginnend menselijk leven’ noemen. “Zelf vind ik het heel interessant om te zien wat men in biotechnologisch onderzoek allemaal voor elkaar krijgt. Zo is er met cellen een model gebouwd dat heel erg lijkt op een embryo. Hiermee kunnen baanbrekende ontdekkingen over de vroegste ontwikkelingen worden gedaan.”
#1 The Bear
‘The Bear’ is een tv-serie die ik aanprijs aan ieder die het horen wil. Ik ben sowieso heel erg van de series en films. Daar zoek ik gericht naar en neem dan steeds voor een korte periode een abonnement op een streamingservice. ‘The Bear’ is een serie die je niet loslaat. Ik noem het een chaotisch drama, over een chef-kok die door omstandigheden in een delicatessenwinkel werkt. Het heeft alles wat ik van een serie wil.
The Bear: één van de beste nieuwe series van het jaar - NPO 3 Film & Serie
#2 ‘Luister’ van Sacha Bronwasser
Er wachtte een stapeltje, maar ‘Luister’ van Sasha Bronwasser is het enige boek dat ik in mijn vakantie heb uitgelezen. Ik houd heel erg van lezen, maar kom er te weinig aan toe. Tijdens het opvouwen van de was kijk je makkelijker naar een serie dan dat je een boek leest. ‘Luister’ is een mooie roman met Parijs als een van de ‘personages’. De zes IS-aanslagen van november 2015 komen voorbij, maar vormen niet de kern van het verhaal. Door dit boek kwam ik erachter dat Parijs een decennialange geschiedenis van aanslagen kent.
#3 Strange Planet
Ik kijk zo nu en dan graag naar ‘Strange Planet’. Ik kijk ernaar als ik niet kan slapen. Het liefst naar de hele korte, droge verhaaltjes over aliens die alles heel letterlijk uitspreken. Het zijn niet eens woordgrapjes, het is nog flauwer dan dat. Een ‘guilty pleasure’. Met collega’s heb ik het er daarom maar niet over.
#4 Rebranding Migration
Alle afleveringen van Tegenlicht vind ik interessant, maar ik kies voor ‘Rebranding Migration’. Een observerende documentaire over mensen die hebben gekozen om ‘anders’ tegen migratie aan te kijken. Zoals een Belgische ondernemer die alleenstaande minderjarige asielzoekers opleidt in zijn bedrijf. Hij ziet dat er een tekort aan personeel is, terwijl er jonge mensen zijn die super graag willen werken maar dreigen af te glijden omdat ze geen werk krijgen. De documentaire nodigt uit migratie te bekijken als feit – het is er, altijd. Het kan hoofdbrekens opleveren, maar ook talloze mooie mogelijkheden scheppen.
#5 Grensoverschrijdend gedrag
“Onderzoeken naar grensoverschrijdend gedrag zijn nóg slechter geworden,” stelt hoogleraar Bestuurskunde Michel de Vries in een interview in De Volkskrant. 80% van de onderzoeken rammelt volgens hem. “Je zal maar de beklaagde zijn”, zegt De Vries. In een opinieartikel geven Janny Dierx en Rob van Eibergen hem gelijk. Zij vinden zelfs dat De Vries nog niet ver genoeg gaat: “Zo’n onderzoek heeft ook veel consequenties voor melder en slachtoffer.” Na een sollicitatieprocedure en een verplichte basiscursus ben ik sinds juni vertrouwenspersoon bij VWS. Ik dacht dat het nog wel even zou duren voor mensen mij weten te vinden. Dat is niet het geval, ik heb al veel gesprekken gevoerd.