Place to be

Dit artikel hoort bij: vws#Dia september 2023

‘Wonderlijke lelijkheid’

Fred Jansen ligt in het gras met zijn jas en tas naast zich

Tekst Hester Vos
Foto Herman Zonderland

Voor Fred Jansen, projectleider bij het programma Pandemische Paraatheid, is het Malieveld een fascinerende plek. “Het is eigenlijk een groot lelijk grasveld met veel kale plekken, maar dat maakt het juist mooi. Ze mogen hier echt niets aan veranderen.”

Waarom is deze groene vlakte jouw Place to be?

“Ik vind het een wonderlijke, maar ook een unieke plek. Je rijdt Den Haag in via de tunnelbak en dan zie je dat enorme grasveld voor je. Voor mij is dit een intrigerend stukje Den Haag.”

Wat weet je over de historie van het Malieveld?

“Eigenlijk helemaal niets! Best wel suf eigenlijk. Ik ga het opzoeken en laat het je weten!”

Fred Jansen ligt op zijn buik in het gras op het Malieveld met op de achtergrond de skyline van Den Haag

Wat vind je zo mooi aan het Malieveld?

“Ik vind het eerder lelijk. Maar het is een intrigerend stuk Den Haag, omdat het voor mij staat voor het vermogen om dingen van een andere kant te bekijken. De plek is een contrast in de stad en ik vind het mooi en belangrijk om dingen altijd ook van andere kanten te bekijken. Ik vind daarom ook dat er niets aan mag veranderen. Staatsbosbeheer beheert het groen en dat doen ze heel ijverig. Keer op keer zijn hier evenementen en is het veld weer kaal. Maar keer op keer gaan ze aan de slag om het weer groen te maken.”

Kom je wel eens naar het Malieveld om te demonsteren?

“Nooit. Ik ben geen activistisch persoon. Nee, ook niet in 1983 tijdens de befaamde Antikernwapendemonstratie toen zich hier 550.000 betogers verzamelden. Ook later toen ik hier vlakbij woonde, ben ik er nooit geweest om te demonstreren. Overigens heb ik wel respect voor mensen die wel activistisch zijn.”

Een man rijdt met paard en wagen over het Malieveld

Jij bent meer van de kermissen, de festivals en de evenementen dus?

“Ook niet! Mij zie je niet in op de kermis of in circus Herman Renz. Binnenkort is het weer Tong Tong Fair. Daar ga ik graag naartoe, vooral voor het lekkere Indische eten.”

Wat zou je dan wel hier graag een keer komen doen?

“Ik heb wel eens gedacht om een mooie podcast te maken over deze plek. Allerlei mensen die hier komen interviewen en vragen waarom ze hier komen. Voor mijn vorige werkgever maakte ik wel eens podcasts. Ontzettend leuk om te doen, maar het is niet gemakkelijk om er echt iets moois van te maken.”

Je werkt nu als projectleider bij het programma Pandemische Paraatheid. Mooi onderwerp voor een podcast?

“Dat zou best kunnen, maar ik ben er met heel andere zaken bezig. Met ons team versterken we het zoönosenbeleid. Dat komt er kortweg op neer dat we bekijken hoe we zoönosen – ziekten of infecties die gewervelde dieren kunnen overdragen op mensen – kunnen voorkomen, hoe je ze het beste kan ontdekken en wat je moet doen áls je ze ontdekt.”

Fred Jansen hangt op een bankje met op de achtergrond witte evenementtenten op het Malieveld

Hebben we ook iets geleerd van de COVID-19-pandemie?

“Er is een hoop te leren van zo’n ingrijpende gebeurtenis, maar het blijkt ook lastig om dat vast te houden. De neiging om terug te keren naar ‘normaal’ is heel sterk. Ik ben betrokken bij het project ‘Leven na corona’ en ben onder de indruk van hoeveel impact het allemaal heeft gehad: de ziekte zelf, maar ook de maatregelen die we als overheid getroffen hebben. Het heeft tot veel conflicten geleid en ook helaas tot veel minder vertrouwen in de overheid.”

Heb je daar begrip voor?

“Dat mensen minder vertrouwen hebben, begrijp ik. Maar dat er mensen zijn die in complotten geloven of die denken dat we stofjes aan de vaccins hebben toegevoegd, daar kan ik echt niet over uit.”

Stel: je zit komende kabinetsperiode op de stoel van de minister van VWS. Wat geef je de hoogste prioriteit?

“Dat zou de organisatie van de zorg zijn. De manier waarop het nu georganiseerd is, kost astronomische bedragen. Maar ik snap natuurlijk goed hoe ingewikkeld het is om die organisatie te veranderen. Ik ben van oorsprong bedrijfseconoom en daarom heeft het wel mijn interesse.”

Fred Jansen zit bovenop een bankje langs het Malieveld

Je vertelde dat je nog een andere ‘Place to be’ hebt die je iedereen kunt aanraden. Welke is dat?

“In Kopenhagen heeft het ‘Danish Design Center’ vier scenario’s ontwikkeld over de toekomst van de zorg. Vanuit vier verschillende scenario’s hebben ze echte ruimtes gebouwd waar je die toekomst kunt ervaren. Bezoekers kunnen zich daar een voorstelling maken hoe de zorg in de verschillende scenario’s georganiseerd zou kunnen zijn. ‘Boxing future health’ heet dat project. Echt een aanrader. Er is in het Deense Design Museum ook een tentoonstelling over toekomstdenken: ‘The future is present’. Fantastisch!”

En jouw eigen toekomst? Waar en met wie woon jij rond je 85e en wie zorgt er dan voor jou?

“Op mijn 85e ben ik nog steeds samen met de liefde van mijn leven Nicolette en wonen we in een zorgcommune in Rotterdam waar alle leeftijden bij elkaar wonen en voor elkaar zorgen.”

Een paar uur na het interview…

Tring! “Hallo, hier Fred. Ik heb nog even opgezocht waar de naam ‘Malieveld’ vandaan komt. In de 17e eeuw werd het veld gebruikt om het spel malie, een soort croquet, te spelen. Vandaar dus de naam Malieveld.”

Zou je zelf een keer een spelletje malie willen spelen?

“Nou, dat is niet mijn sport, laat mij maar gewoon hardlopen. Dat doe ik hier wel graag. Ik eindig vaak mijn uurtje hardlopen met een rondje Malieveld.”

Fred Jansen loopt weg en kijkt achterom