Tekst Sabina van Gils
Foto Bart Maat

Arie Ippel (plv. directeur Medische Isotopen) gebruikt tijdens de barbecue het liefst zijn Japanse koksmessen. Op het werk opereert hij graag op het snijvlak tussen beleid en resultaat. “Ik vind het fijn om dingen voor elkaar te krijgen.”

Wat een eng mes.

“Nee joh. Dit is een prachtig, echt Japans koksmes. Een goede vriend van mij is chef-kok en heeft me enthousiast gemaakt voor deze messen. Ze zijn van uitstekende kwaliteit en worden met de hand gemaakt. Ieder mes heeft een eigen verhaal, een eigen afwerking, een eigen balans en handgevoel. Een goed mes is echt onmisbaar in de keuken, en de Japanse zijn gewoon de beste. Ik ben dol op lekker eten, dus als ik bijvoorbeeld ga barbecueën, zorg ik ervoor dat ik alleen het beste vlees en vis op de ‘kamado’ grill. Ik combineer het met heerlijke groenten en zelfgemaakte sauzen. Nee, de whisky-cocktailsaus uit een flesje komt er bij mij niet in.”

Je houdt van kwaliteit, dat is duidelijk.

“Absoluut. Als ik iets doe, doe ik het goed. Met mijn vrienden ga ik regelmatig naar een goed restaurant zoals De Librije in Zwolle, maar vaker nog naar nog niet ontdekte plekken waar aanstormend talent in de keuken staat.”

Van een groot internationaal ingenieursbureau naar VWS. Ben je dit jaar in een andere wereld gestapt?

“Om eerlijk te zijn, had ik de gebruikelijke vooroordelen over ambtenaren. Dat ze heel procesmatig zijn en ‘van de stapel’ werken. Maar dat is absoluut niet zo. De mensen in mijn team zijn enorm gedreven en inhoudelijk ijzersterk. Wat dat betreft zie ik geen verschil tussen beide organisaties. Wat natuurlijk wel opvalt, is dat bij VWS politiek een duidelijke rol speelt. Dit merk je niet alleen in de besluitvormingsprocessen, maar ook in het taalgebruik. Je moet soms voelsprieten hebben voor wat er tussen de regels wordt gezegd.”

Vind je het lastig, die politieke gevoeligheid?

“Zeker niet. De bouw van de nieuwe PALLAS-reactor is een groot project en een enorme uitdaging, waarbij ik opereer op het snijvlak tussen strategie en resultaat. Ik ben aangenomen om dingen voor elkaar te krijgen en dat betekent: een zakelijke houding aannemen en duidelijke taal spreken.”

Wat wilde je vroeger worden?

“Directeur of architect. Ja, echt, ook toen ik vier was. Mijn vader was projectleider, hij nam me van jongs af aan al mee naar zijn werk. Ik vond het fascinerend. Ik weet nog dat ik mijn vader bekeek en dacht: die zou ik later wel in mijn team willen hebben. Haha, ja, baas zijn van mijn vader, dat leek me wel wat.”