Tekst Rens Ulijn
Foto Lex van Lieshout

Merijn van den Boom is communicatiemedewerker bij de directie Jeugd. Haar Media Top Vijf laat zien dat ze kan genieten van social media, maar zich er tegelijkertijd ook zorgen over maakt. Én dat haar passie voor koken haar helpt om overgangsklachten te bestrijden.

#1 The Social Dilemma

Sinds ik de Netflix-documentaire The Social Dilemma heb gezien, ben ik me er veel meer van bewust hoe je door algoritmes in een bubbel komt met gelijkgestemden en alleen informatie krijgt die jouw mening onderbouwt. Sindsdien probeer ik regelmatig actief uit m’n bubbel te gaan door verschillende kranten te lezen en ook op social media kanalen te kijken waar ik normaal gesproken niet zo snel zou komen. Uiteindelijk bepalen we natuurlijk zelf waar we op klikken. Dit recente artikel van de Correspondent gaat over het terugpakken van de regie, want alles wat je aandacht geeft, groeit.

https://www.youtube.com/watch?v=uaaC57tcci0

Screenshot uit trailer met de tekst: the dark side of social media
Netflix

#2 HONY (Humans of New York)

Op social media is ook veel negativiteit. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om op te groeien onder een vergrootglas zoals de jeugd van nu. Al die likes die je bevestiging moeten geven, influencers zonder enig moreel besef met miljoenen volgers, de juice kanalen… Echt, niet te doen. Maar een Instagram-account als HONY (Humans of New York) zorgt bijna altijd voor een lach op mijn gezicht. Bij HONY zie je portretten en lees je verhalen van mensen in New York aan wie de fotograaf op straat één vraag stelt. Soms is het antwoord een paar regels, soms een heel levensverhaal. Alles wordt opgeschreven zonder oordeel, echt prachtig.

https://www.instagram.com/humansofny/

Portretfoto's en een verhaal van HONY
Humans of New York

#3 Stonewall Forever - A Documentary about the Past, Present and Future of Pride

Dit jaar is het 55 jaar geleden dat in New York The Stonewall Uprising plaatsvond. Deze gebeurtenis vormt de bakermat van wat nu de Pride voor LHBTIQIA+ is. Met wat er nu in sommige landen gebeurt, lijkt de tijd te worden teruggedraaid als je kijkt naar de anti-homopropaganda in Rusland en Hongarije. Maar ook dichter bij huis in Italië, waar de registratie van homoseksuele ouders moeilijker wordt gemaakt. Ik heb zelf een relatie met een vrouw, dus dit soort ontwikkelingen maakt me bezorgd en bang. Maar tegelijkertijd ben ik ook heel dankbaar dat ik in Nederland woon. Je kan niet in de toekomst kijken, maar wel lering trekken uit het verleden, daarom vind ik deze docu zo belangrijk.

Stonewall Forever - A Documentary about the Past, Present and Future of Pride (youtube.com)

Screenshot uit documentaire waarin actievoerders te zien zijn en gezegd wordt: regardless of age, sexuality, gender, or race
LGBTCenterNYC

#4 Sifan Hassan die de marathon van Londen wint

Wij kijken thuis heel veel sport, of het nu om voetbal, Formule 1, darts, hockey, tennis of baanwielrennen gaat. Ik kijk nu alweer uit naar de Olympische Spelen komende zomer. Het is in Parijs dus je hoeft ook niet je bed uit om 2.00 uur ’s nachts voor een of andere dressuurwedstrijd. Ik hoop dat Sifan Hassan de marathon gaat lopen. Haar winst in de marathon van Londen was wat mij betreft het sportmoment van afgelopen jaar. Ze liep haar eerste officiële marathon, kreeg onderweg last van haar heup, liep nog even terug voor een slok water en won met een eindsprint. Het interview na die overwinning is zo ontwapenend en oprecht. Ze kon zelf niet geloven dat ze echt gewonnen had.

https://nos.nl/l/2472531

Screenshot van Sifan Hassan die wordt geïnterviewd
NOS

#5 Eten als medicijn – Overgang

Mijn vrienden weten dat als je mij een cadeautje wil geven, je een kookboek moet kopen. Ik sta heel graag in de keuken, koken is echt een passie. Maar als je een kookboek voor me koopt, vraag ik wel altijd het bonnetje te bewaren, want grote kans dat ik hem al heb. Voeding heeft een grote weerslag op hoe je je voelt. Het kan echt helpen om beter in je vel te zitten. Zelf kwam ik al op mijn 36ein de overgang. Ik wist toen niet wat er aan de hand was, maar het is heel heftig. Ik kreeg last van opvliegers en stemmingswisselingen, terwijl ik over het algemeen een heel positief persoon ben. In de kookboekenserie ‘Eten als medicijn’ laat culinair journalist Janneke Vreugdenhil aan de hand van recepten zien hoe je met je eetpatroon medische klachten te lijf kan gaan. Eén boek gaat specifiek over de overgang. Ik ben heel blij dat er een boek is dat medische kennis over de overgang combineert met recepten. Ik merk echt dat het mijn klachten vermindert en dat ik er meer energie door krijg.  

Overgang - Janneke Vreugdenhil & Dorenda van Dijken - Carrera culinair

Afbeelding cover boek Eten als medicijn - Overgang
Carrera