Hester Somsen, directeur Veiligheidsbeleid

Beste lezer,

Vlak voor de kerst presenteren wij een bijzondere editie van de Veiligheidsdiplomaat aan jullie: het jubileumnummer.

De Veiligheidsdiplomaat laat zien hoe BZ’ers en anderen zich inzetten op allerlei verschillende veiligheidsonderwerpen. In december 2017 verscheen de eerste editie en sindsdien is een grote verscheidenheid aan onderwerpen de revue gepasseerd: van interviews met civiele experts in Mali en Niger, tot de Nederlandse bijdrage in de VN Veiligheidsraad en van het Nederlandse cyber- en terrorismebeleid tot het belang van het verdrag tegen clustermunitie.

Sinds de eerste editie is het aantal geabonneerden op de nieuwsbrief verdubbeld naar zo’n 1000 lezers. We zijn blij dat jullie met ons meelezen en interesse tonen in de ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. Met de Veiligheidsdiplomaat kunnen we zichtbaar maken hoe we bij Buitenlandse Zaken met partners zoals Defensie, Justitie en Veiligheid, de politie, het maatschappelijk middenveld en de private sector, elke dag hard werken om de wereld een stukje veiliger maken.

Voordat jullie aan deze bijzondere editie beginnen, heb ik nog een aantal leuke weetjes over het eerste jaar van de Veiligheidsdiplomaat:

 • De Veiligheidsdiplomaatredactie bestaat uit beleidsmedewerkers en stagiair(e)s van de directie Veiligheidsbeleid. In hun drukbezette agenda’s weten ze toch telkens weer een gaatje te vinden om relevante en interessante artikelen te schrijven.
   
 • Een aantal stukken genoten in het bijzonder de aandacht van de lezer, dit zijn onze drie best gelezen artikelen:
 1. Militaire snelwegen
 2. Strijd tegen terrorisme: het Global Counterterrorism Forum
 3. Bruggen bouwen in Gao, Mali
 • Op Facebook plaatsen we geregeld updates over relevante evenementen en ontwikkelingen bij Buitenlandse Zaken.
   
 • We zijn altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken voor onze artikelen. Heb je een leuk idee? Wil je ergens meer over weten of wil je zaken juist anders zien? Mail dan veiligheidsdiplomaat@minbuza.nl.

Graag bedank ik iedereen die het afgelopen jaar een steentje heeft bijgedragen aan alle geslaagde edities van de Veiligheidsdiplomaat. Dan rest mij niets dan jullie een fijne kerst, een gelukkig nieuwjaar en veel leesplezier te wensen!

Hester Somsen
Directeur Veiligheidsbeleid
Ministerie van Buitenlandse Zaken