Tekst Linda Hilhorst en Vincent Theunissen schrijven om en om over hun beslommeringen bij het ministerie.
Foto René Verleg

Eigenlijk had ik Indiana Jones willen worden. Of anders sportjournalist. Elke keer als het voorjaar aanbreekt en de eindredacteur van vws#Dia zich meldt met de thema’s van volgende edities hoop ik dan ook stiekem dat er een dubbeldik sportzomernummer moet worden geschreven.

Vincent Theunissen
Vincent Theunissen

Veel van mijn collega’s zien topsport als iets ordinairs. Quod non. Het is emotie en beleving. Drama, euforie, compassie en soms een beetje oplichterij. Verhalen en beeldspraak uit de sport helpen andere facetten in het leven op een makkelijke manier inzichtelijk of in elk geval aanschouwelijk te maken.

Als je ’Into Thin Air’ over bergbeklimmen hebt gelezen, hoef je nooit meer een dure managementcursus te volgen. En wie de voetballoopbaan van Tscheu La Ling goed kent, weet tegelijkertijd de belangrijkste principes van HRM.

Tscheu La Ling? Ik hoor het u al denken.

Ling was een grillige vleugelaanvaller in het Ajax van de late jaren ’70. Gezegend met een onnavolgbare schaar en weergaloze techniek. Iemand voor wie de supporters naar het stadion komen. Maar ook een speler die soms in het gewoel van de wedstrijd kon wegzakken. Zeker als zijn team als los zand voetbalde en de balans in het elftal zoek was.

Zijn naam is voor mij vooral onlosmakelijk verbonden met het Mirakel van Leipzig; de laatste kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal voor het EK van 1980 tegen de voormalige DDR. Tijdens die match kreeg Ling het aan het einde van de eerste helft aan de stok met een van de sarrende Oost-Duitse verdedigers. Na wat irritaties over en weer velde Ling met een rechtse directe zijn tegenstander, waarop beide spelers rood kregen. De ruimte die daarna op het veld ontstond, hielp Oranje een 2-0 achterstand in de tweede helft om te buigen tot een 2-3 overwinning.

Ling geeft ons met zijn sportcarrière in elk geval twee waardevolle lessen mee als het gaat om goed personeelsbeleid. Soms heeft een organisatie meer nood aan ruimte om effectief te kunnen functioneren dan aan meer medewerkers die door elkaar heen lopen op een toch al te druk middenveld of in een overvolle zestienmeter.

En investeer in creativiteit en diversiteit in je team. Medewerkers met een onnavolgbare schaar zijn onbetaalbaar bezit van elk bedrijf. Maar zorg altijd voor evenwicht in een elftal en combineer de juiste talenten en vaardigheden, zodat niemand in de wedstrijden van het werk komt te zwemmen of ongewenst en te vaak op zijn of haar verkeerde been wordt aangespeeld.