Tekst Redactie vws#Dia
Foto Kick Smeets, Illustratie: Marco Faasen

De fameuze VWS Vakantiefotowedstijd gaat binnenkort van start. De jury maakt begin september een selectie uit honderden foto’s om tot de winnende foto te komen. Hoe zorg je ervoor dat jouw foto in de smaak valt bij de jury? Professioneel fotograaf Kick Smeets (hij zit ook in de jury) geeft een vijftal tips.

 1. Licht is alles. Kijk goed hoe het licht valt op het onderwerp waar de aandacht naartoe moet. Houd rekening met het tijdstip van fotograferen. Aan de randen van een zonnige dag is het licht zachter (minder heftig contrast tussen licht/schaduw). Sowieso vind ik weinig licht vaak mooier dan veel licht.
   
 2. Vaak werkt het goed om twee of drie stappen dichterbij je onderwerp te gaan staan zodat dat wat je wilt fotograferen prominenter in beeld komt.
   
 3. Kijk naar je onderwerp vanuit verschillende hoeken. Loop er even omheen en kijk of het van onderen/boven interessanter is.
   
 4. Probeer zo min mogelijk afleiding in je achtergrond te krijgen. Het is storend als er bijvoorbeeld een boom of lantaarnpaal uit het hoofd komt van de geportretteerde.
   
 5. Gebruik je diafragma. (On)scherpte is een mooie manier om de aandacht te leiden. Hoe lager het getal (bijvoorbeeld diafragma 2.8), hoe groter de opening van het diafragma, hoe kleiner het gebied dat scherp in beeld komt. Als je scherpte wilt over vrijwel het hele beeld, moet je een hoog diafragma (bijvoorbeeld diafragma 22) kiezen. Dit vraagt wel om langere sluitertijden of een hogere iso/asa-waarde.

De VWS Vakantiefotowedstrijd begint 3 juli. Foto’s insturen kan tot en met zondag 10 september. Iedere VWS’er mag maximaal één foto insturen. Mail je foto’s naar redactie@minvws.nl.

Portretfoto Kick Smeets

Over Kick Smeets

Fotograaf Kick Smeets (afgestudeerd aan de Fotoacademie in Amsterdam) is onder meer werkzaam als freelance-fotograaf voor de Rijksoverheid. Eerder werkte hij voor de Volkskrant. “Ik werk met veel plezier, omdat ik elke dag op andere locaties andere mensen ontmoet. Met als doel een mooie foto te maken waar mijn opdrachtgever blij mee is.”