Tekst Gean Ockels
Foto Lex van Lieshout

Karin Schwencke viert in juni 25 jaar in rijksdienst, maar is een kersverse VWS’er. Sinds 1 april geeft zij bij de directie Publieke Gezondheid communicatieadvies bij het programma Kansrijke start en het project Mentale gezondheid. Ze woont in Zoetermeer, is getrouwd en heeft twee dochters van 19 en 17 jaar.

#1 Het overlijden van Tina Turner

Vroeger ging ik heel vaak naar concerten: Madonna, Michael Jackson, U2, Bon Jovi, Dire Straits, Depeche Mode en vele andere. Ook Tina Turner heb ik live gezien. Met het overlijden van Tina Turner is weer een icoon weggevallen, de zoveelste in de afgelopen jaren. Acht jaar geleden hebben wij met vrienden door Amerika gereisd en hebben daarbij de drie grote muzieksteden aangedaan waar muzieklegendes vandaan komen: Nashville, New Orleans en Memphis. Voor mij hoort Tina Turner daarbij. Ze wordt niet voor niets de Queen of Rock ’n Roll genoemd. Ik luister nog veel naar haar muziek.

Tina Turner, Queen of Rock ‘n Roll, was Simply the Best

Foto van Tina Turner
ANP

#2 The Banshees of Inisherin

In het filmhuis kregen wij bij deze film een introductie door een Ierse vrouw, die een toelichting gaf op de titel. ‘Inisherin’ is een fictief Iers eiland en ‘banshee’ is een jammerende geest die de dood of een andere nare gebeurtenis aankondigt. Het is een absurde film over twee vrienden die elkaar al heel lang kennen, maar de één wil de ander ineens niet meer zien. Hij wil ‘een zinvol leven leiden’ en dat kan volgens hem niet met zijn vriend. Hij dreigt zelfs zijn vingers af te hakken als zijn vriend hem nog aanspreekt! Ik heb genoten van deze zwarte komedie, ook vanwege het prachtige landschap en de Ierse taal.

Official trailer: the Bansheesof Inisherin  

Screenshot van de trailer - The Banshees of Inisherin
HBO MAX

#3 Universiteit van Nederland (podcast)

Ik luister nog niet lang naar podcasts, maar heb ze in coronatijd ontdekt. Ik wandel graag en dan vind ik het fijn om leuke muziek of een podcast te luisteren. Bijvoorbeeld de podcasts van Universiteit van Nederland. Dan krijg je een kwartiertje van wetenschappelijke weetjes. Zo was er een aflevering over waarom het goed is dat je roddelt; dat blijkt een functie te hebben. Of een aflevering over hoe wij in een splitsecond bepalen of we een ander betrouwbaar vinden. Interessant en leuk om naar te luisteren.

Universiteit van Nederland

Screenshot overzichtspagina podcasts Universiteit van Nederland
Universiteit van Nederland

#4 Beth & Flo

Ik ben ongeveer acht jaar geleden weer begonnen met pianoles, toen mijn dochter piano ging spelen. Op aanraden van onze pianoleraar ben ik naar een optreden van Beth & Flo geweest. Deze twee meiden spelen ongelooflijk goed klassiek piano en wisselen dat steeds af met humoristische scènes. Zo spelen ze vaak met zijn tweeën aan één vleugel (quatremain), gaan er bij staan, wisselen van plek, en acteren tussendoor scènes, zoals tussen een docent van het conservatorium en een leerling. Het is een mooie combinatie tussen een klassiek concert en cabaret; heel leuk!

Beth & Flo 

Screenshot overzichtspagina Beth & Flo
Beth & Flo

#5 Fortuna’s kinderen

De setting van dit boek is Amerika: de ontdekking ervan door avonturiers, het slavernijverleden en de Goldrush. Het boek volgt een Nederlandse man die in Amerika verliefd wordt op een slavin en kinderen met haar krijgt. Om ze een vrij leven te laten leiden, brengt hij ze één voor één naar zijn familie in Nederland. Het boek vertelt hoe de slavernij heeft doorgewerkt in volgende generaties en hoe mensen op zoek gingen naar geluk. Een prachtig boek, waarin de geschiedenis van Amerika mooi is verwerkt. Ik vond het heel boeiend, ook omdat ik deze zomer weer naar Amerika ga, met dezelfde vrienden als acht jaar geleden!

Fortuna's kinderen - Annejet van der Zijl

Screenshot van het boek 'Fortuna's kinderen' van Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl