Tekst Sabina van Gils
Foto Bart Maat

Ans van den Bosch, interim-manager bij Dienst Testen, is een liefhebber van racen, zowel op tv als in haar werk. Ze streeft altijd naar het halen van de eindstreep, niet alleen, maar met anderen. “Een coureur is nergens zonder team.”

Wat heb je meegenomen?

“Een foto van een ‘checkered flag’, die wordt gebruikt bij de Formule 1 races om de finish aan te geven. Ik ben echt een grote fan van de Formule 1, vooral sinds Max Verstappen op het toneel verscheen. Niet alleen het racen zelf boeit me, maar alles eromheen; er gaat een hele wereld achter schuil waar veel mensen geen weet van hebben. Erg interessant. Ik heb deze foto ook gekozen vanwege een link met het werk: het beeld wordt gebruikt als symbool voor onze eigen eindstreep. Op 1 september bestaat de Dienst Testen niet meer.”

Zie je gelijkenissen tussen de autoraces en jouw werk als manager?

“Zeker! Een coureur is nergens zonder zijn team, achter de schermen is er een enorme teaminspanning om die ene coureur over de finish te krijgen. Dat geldt eigenlijk ook voor de Dienst Testen, en voor wat ik leuk vind aan al mijn opdrachten: samenwerken met anderen om een doel te bereiken. Het gevoel dat we kunnen zeggen: we hebben dit samen voor elkaar gekregen.”

Is er eigenlijk nog wel iets te doen bij de Dienst Testen?

“Er is nog genoeg te doen! Ten eerste zijn er de voorraden, want op het hoogtepunt van de pandemie heeft VWS flink wat zelftests ingekocht en daar zijn er nog veel van over. We moeten beslissen wat we daarmee gaan doen. Daarnaast hebben we nog mensen in vaste dienst, het is natuurlijk belangrijk dat we goed voor hen zorgen. Tot slot zijn we bezig alles netjes te archiveren voor de parlementaire enquête en de overdracht naar het LFI, oftewel de Landelijke Functionaliteit Infectieziektebestrijding, die onze verantwoordelijkheden in de toekomst overneemt.”

Welke ontwikkeling ervaar jij nu als het meest urgent?

“Er speelt nog veel meer en natuurlijk zijn alle ontwikkelingen belangrijk, maar het welzijn van mijn naaste collega’s gaat me het meest aan het hart. Ze hebben tijdens de pandemie enorm veel gegeven en keihard gewerkt. Dat heeft echt een impact gehad op hen. Ik voel me verantwoordelijk om namens VWS goed voor deze mensen te zorgen.”

Supersnel racen, sprinten naar een eindstreep… Als jij een superkracht mag kiezen, welke zou dat zijn?

“Dan zou ik absoluut voor vliegen gaan! Als kind droomde ik vaak dat ik kon vliegen, en dat gevoel was fantastisch. Niet alleen het zweven door de lucht, maar ook het uitzicht op de wereld onder me. En ja, dat kan ik ook weer koppelen aan mijn werk als manager: zonder goed overzicht ben ik nergens.”