Elk jaar zijn er gebeurtenissen, ontwikkelingen en trends die onze bijzondere aandacht vragen. Wat hield ons in 2021 zoal bezig? Bijvoorbeeld dat we een nieuw uniform hebben gekregen.

Eind april kreeg de Douane een nieuw uniform. Het oude was bijna 20 jaar oud en voldeed niet langer. Hoog tijd voor iets nieuws, dus. Mode-ontwerper Mart Visser en Nanette van Schelven, directeur-generaal van de Douane, zijn beiden trots op het resultaat.

Het nieuwe uniform is eigentijds, draagbaar en duurzaam, en het doet recht aan het veelzijdige werk van douaniers. Het is zichtbaar en herkenbaar, in het nieuwe en toch vertrouwde blauw. Mart Visser vertelt: “De opdracht was simpel: er zijn klachten over het oude uniform, dus er moet iets nieuws komen. Dat snapte ik wel. In je vrije tijd draag je lichte stoffen met stretch, en dan moet je op je werk een soort betonblok aan. Dat schiet natuurlijk niet op. Een uniform moet gewoon goed zitten. Er zijn de laatste jaren enorme ontwikkelingen geweest op het gebied van stoffen. Met een goede materiaalkeuze ben je dus al een heel eind.”

Visser dook voor zijn opdracht helemaal in de wereld van de Douane. “Wat ik bij de mensen met wie ik heb gesproken merkte, is dat er echt kracht van ze uitgaat. Dat voel je, die energie. Je kan dan ook niet zomaar bij de Douane werken. Je moet stevig in je schoenen staan. Dat is ook wat deze nieuwe kleding uitstraalt en versterkt.”

Vissers voorkeur voor blauw was aanvankelijk wel een dingetje. Van Schelven legt uit: “Groen is de kleur van de Douane. We hebben een groen logo en groene strepen op de auto. We zeggen dan ook wel eens dat douanemedewerkers een groen hart hebben. Die kleur weghalen, dat roept emoties en weerstand op. Maar van groen naar blauw is niet zo’n grote stap als veel mensen denken. We waren de enige douaneorganisatie die groen droeg, samen met de Duitsers. De rest draagt blauw of zwart. Wij ook, tot na de oorlog. Door tekorten was groene stof toen de enige die snel leverbaar was. Ik ben blij dat het blauw terug is. Blauw staat voor betrouwbaarheid en gezag. En het is een kleur die iedereen staat. Onze medewerkers zijn er nu vooral blij mee.”

“De Douane staat bekend als een moderne organisatie”, gaat Van Schelven verder. “Dat oude uniform gaf een jarentachtig-gevoel: groot, wijd en zonder rek. Echt belegen. We waren dus zeker aan iets nieuws toe. De nieuwe kleding is functioneel, helemaal toegesneden op onze verschillende werkzaamheden. Je kunt je steeds ‘fit for the job’ kleden. Iedereen ziet er heel verzorgd uit, veel professioneler.”

“Het nieuwe uniform is goed voor onze herkenbaarheid. Medewerkers voelen zich zichtbaarder. Ze zeggen: ‘Mensen weten waar ik voor sta, het past bij het werk dat ik doe’. Zelf merk ik het ook. Als ik nu ergens kom, krijg ik complimenten. Op social media schreef iemand: ‘Alleen al voor dit uniform zou ik bij de Douane gaan werken’. Dat is heel leuk om te lezen.”

Meer bijzondere gebeurtenissen

CVB: meer grip op fiscale risico's

E-commerce: volop in beweging

ICS2: veiligheid voorop

Meer en grotere drugszendingen onderschept

Sneller lucht van drugs

Drones: ogen in de lucht