Elk jaar zijn er gebeurtenissen, ontwikkelingen en trends die onze bijzondere aandacht vragen. Wat hield ons in 2021 zoal bezig? Onder andere het onderwerp e-commerce.

E-commerce is, simpel gezegd, de online verkoop van spullen. Dit is een markt die ons behoorlijk wat uitdagingen geeft. Omdat mensen veel en steeds meer bij buitenlandse webshops kopen. Maar ook omdat op 1 juli 2021 een nieuwe btw-regeling voor de branche is ingegaan. De Douane zet zich volledig in om goed toezicht te blijven houden in deze dynamische bedrijfstak.

Consumenten bestellen steeds meer online in webshops in landen buiten de Europese Unie (EU). Tijdens de coronacrisis was er zelfs een piek in het aantal internetaankopen. Het gevolg: containers liggen nu vol met tienduizenden pakketjes voor evenveel particulieren. Eerder zaten daar vaak maar één of een paar grote orders in. Het aantal aangiftes dat de Douane moet verwerken, is daardoor explosief gestegen: van 30 miljoen in 2018 naar honderden miljoenen in 2021. Deze groei betekent flink wat extra werk voor de Douane.

Ook andere ontwikkelingen zorgen voor uitdagingen. Omdat consumenten korte levertijden verwachten, worden goederen vaak al geïmporteerd voordat ze zijn besteld. Ze kunnen dan sneller worden bezorgd bij de klant. Omdat de producten dan dus nog niet zijn verkocht, is het voor de Douane lastiger om de waarde ervan vast te stellen. En dus om de belastingen bij invoer te bepalen. De artikelen zijn vaak gemaakt in landen met lage productiekosten, wat ons werk nog moeilijker maakt.

Ook komen er steeds meer spelers bij in de e-commercesector. Zoals partijen die ‘drop shipping’ mogelijk maken. Dat is verkoop zonder eigen voorraad. En partijen die voor ondernemingen de douaneaangiftes regelen, bijvoorbeeld. Hierdoor raakt de informatie over bestellingen nog meer versnipperd. Voor de Douane wordt het zo lastiger om te controleren of aangiftes kloppen.

We hebben daarom verschillende beslissingen genomen om greep te houden op de snel groeiende goederenstromen vanuit landen buiten de EU. Zo worden aangiftes verdeeld over meerdere aangiftesystemen, per transactietype en soms per land waar de goederen vandaan komen. Ook brengen we met data-analyse in kaart waar de meeste risico’s liggen, waardoor we slimmer kunnen controleren. En we hebben goed gekeken op welke plekken in de organisatie we extra controlecapaciteit nodig hebben, met het oog op de enorme stijging van het aantal aangiftes.

Verder kregen we te maken met de invoering van nieuwe btw-regels voor webwinkels van buiten de EU. Deze regels zijn eerlijker voor EU-ondernemers. Wat de nieuwe regeling inhoudt: de vrijstelling van invoer-btw over goederen met een waarde van 22 euro of minder vervalt. En EU-leveranciers die voor meer dan 10.000 euro per jaar verkopen aan consumenten in de EU, moeten het btw-tarief rekenen van de landen waarin ze verkopen. En hier ook btw afdragen. Ook krijgen platforms die de verkoop aan consumenten in de EU mogelijk maken, zoals Amazon en eBay, meer verantwoordelijkheden bij het aangeven en afdragen van btw.

Om dit alles mogelijk te maken, hebben we onder andere het nieuwe aangiftesysteem DECO gebouwd, voor goederen die onder de nieuwe btw-regels vallen. En we hebben veel overlegd met collega’s van het ministerie van Financiën en ‘Brussel’, om de invoering goed te laten verlopen. De Douane heeft ook veel gedaan om het bedrijfsleven voor te bereiden op de komst van de nieuwe btw-regeling. Onder andere door de publicatie van een whitepaper e-commerce waarin alle belangrijke wijzigingen staan.

Meer bijzondere gebeurtenissen

CVB: meer grip op fiscale risico's

ICS2: veiligheid voorop

Meer en grotere drugszendingen onderschept

Sneller lucht van drugs

Drones: ogen in de lucht

De Douane in het nieuw