Elk jaar zijn er gebeurtenissen, ontwikkelingen en trends die onze bijzondere aandacht vragen. Wat hield ons in 2021 zoal bezig? Onder andere de drugsvangsten.
Bestrijding van verdovende middelen is sinds lange tijd een belangrijke taak van de Douane. In 2021 namen we in de havens en op Schiphol in totaal bijna 72.000 kilo cocaïne in beslag. Dat is 47% meer dan in het jaar ervoor. Ook zorgden onze intensievere controles van de post ervoor dat er daar meer drugs in beslag zijn genomen. Dat gaat vooral om synthetische drugs.
Het aantal ‘vangsten’ van cocaïne stijgt al jaren, zowel in aantallen als in gewicht. En dat gaat niet alleen om zeevracht. Bijvoorbeeld: in 2021 vonden we bijna 1.850 kilo in luchtvracht. In 2020 was dat nog ruim 700 kilo. Dit komt ook doordat we ons risicomanagement het afgelopen jaar verder hebben verbeterd: bijna 8 op de 10 ‘maritieme’ drugsvangsten is het resultaat is van onze eigen risicoanalyse.
We controleren dus steeds slimmer. Dat is hard nodig, omdat drugsbendes steeds nieuwe methodes bedenken om hun smokkelwaar de grens over te krijgen. De Douane wil zo vroeg mogelijk zendingen met een hoog risico inspecteren, aan boord en aan land. Gerichte, innovatieve (fysieke) interventies zorgen ervoor dat onze controles steeds beter werken. Zo werken we op basis van data-analyse, en kunnen we een beroep doen op ons duik- en droneteam.
Verder nam de Douane in 2021 bijna 15.500 postzendingen in beslag, met vooral synthetische drugs. Het aantal zogenoemde ‘bevindingen’ van XTC in de post is het afgelopen jaar sterk gestegen: van 2.284 naar 4.755. Dit komt ook door onze intensievere controles. En doordat we meer capaciteit hebben ingezet voor het toezicht op de post. Ook opvallend is een grote vangst van grondstoffen voor de productie van XTC: ruim 4.000 kilo MAMDPA. Dit is een nieuwe stof die internationaal nog niet eerder is gevonden door een douanedienst. In totaal hebben we ruim 8.700 kilo aan zogenoemde ‘precursoren’, grondstoffen voor drugs, in beslag genomen. Ook opmerkelijk is de grote hoeveelheid LSD die in de briefpost het land uitgaat: die hebben we meer dan 1.600 keer gevonden.
De Douane is actief in samenwerkingsverbanden als het Multidisciplinair Interventie Team (MIT) en het Hit And Run Cargo-team (HARC). In het MIT werken Openbaar Ministerie, Politie, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst en Douane samen tegen ondermijnende (drugs)criminaliteit. In het HARC bestrijden Zeehavenpolitie, FIOD en Douane samen de drugssmokkel in de haven van Rotterdam.
Met onze nationale partners bekijken we hoe we onze drugsbestrijding samen kunnen versterken. Bijvoorbeeld door onze inzichten in de werkwijzes van de internationaal werkende drugshandel te delen.
Door nauwere internationale samenwerking willen we drugs steeds eerder kunnen onderscheppen. Dat wil zeggen: zo dicht mogelijk bij de bron. Daarom halen we de banden aan met autoriteiten in gebieden waar verdovende middelen vandaan komen. Door in die gebieden liaisons te plaatsen, krijgen we een betere informatiepositie. En krijgen we risicovolle goederenzendingen eerder en beter in beeld.