De Douane staat midden in de samenleving. We doen ons werk op veel plekken: aan de grens, op havens en vliegvelden en in het binnenland. Daar houden we toezicht op goederen die de Europese Unie in- en uitgaan. We zorgen er ook voor dat burgers en bedrijven belastingen betalen. En we bestrijden oneerlijke concurrentie voor bedrijven. Zo dragen we bij aan een sterke en eerlijke economie en een veiliger Nederland en Europa. In dit jaaroverzicht vertellen we daarover, dus wie we zijn en wat we doen.
 

Eén deel van het jaaroverzicht vertelt het verhaal van de Douane. Natuurlijk geven we ook een beeld van onze activiteiten in het afgelopen jaar, en de resultaten daarvan. Veel van ons werk is uit te drukken in cijfers. Deze kerncijfers laten bijvoorbeeld zien welke en hoeveel controles we hebben gedaan en wat dat heeft opgeleverd. Achter die getallen zit een hele wereld verborgen. Om ons werk goed te kunnen blijven doen, maken we steeds keuzes. We passen procedures en processen aan, en voeren nieuwe manieren van werken en vernieuwende technieken in. Hoe en waarom we dat doen, leggen we uit in Een jaar in vogelvlucht. Dat doen we met 7 onderwerpen die ons in 2021 onder andere bezighielden.

In dit jaaroverzicht kijken we niet alleen achteruit, maar ook zeker naar de toekomst. We staan stil bij onze ambitie en plannen voor de langere termijn. Allerlei ontwikkelingen binnen en buiten onze organisatie zorgen namelijk voor serieuze uitdagingen. Bijvoorbeeld de uitstroom van personeel door de vergrijzing en onze grotere rol in de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. En de groei van de wereldwijde handel, onder andere door e-commerce. We moeten daar op tijd op inspelen en werken aan een Douane die klaar is voor de toekomst. Het Strategisch Meerjarenplan bepaalt onze koers voor de komende jaren. Vanuit de strategie zijn tactische plannen uitgewerkt in verschillende programma’s, die met elkaar samenhangen. In 2021 is er al van alles in gang gezet voor deze programma’s. Wat dat precies is, staat in Naar een toekomstbestendige Douane.

Ook in 2021 werd de agenda van de Douane voor een deel bepaald door de coronacrisis, Brexit en de ontvlechting van de Belastingdienst (dus onze nieuwe status van zelfstandig directoraat-generaal). Ik wil deze onderwerpen hier nog eens noemen, omdat ze veel invloed hebben gehad op ons werk en de werkdruk binnen onze organisatie. En dat nog steeds hebben.

Al met al hebben onze medewerkers in 2021 veel werk verzet. Ik ben trots op al die professionele en bevlogen douaniers die dat hebben gedaan. Met elkaar, maar vaak ook samen met collega’s van andere handhavingsdiensten. Met even veel enthousiasme vertellen een paar van deze vakmensen in dit jaaroverzicht ons verhaal. Ik wens u veel leesplezier.

Namens het MT Douane,

Nanette van Schelven,
Directeur-generaal Douane Nederland